Mikä on fibromyalgia? Mitkä ovat fibromyalgian oireet, syyt ja hoitomenetelmät?

Mikä on fibromyalgia? Fibromyalgian oireet, syyt ja hoitomenetelmät
Mikä on fibromyalgia? Fibromyalgian oireet, syyt ja hoitomenetelmät

Fibromyalgia määritellään sairaudeksi, joka aiheuttaa usein henkistä ja henkistä kärsimystä sekä laajalle levinnyttä kipua, unihäiriöitä ja väsymystä kaikissa kehon osissa. Oireet alkavat usein tilanteen, kuten fyysisen trauman, leikkauksen, infektion tai merkittävän psyykkisen stressin jälkeen. Fibromyalgiassa, joka on yleisempää naisilla kuin miehillä, oireet voivat ilmaantua vähitellen ajan myötä ilman yhtä laukaista. Memorial Antalya Hospital, Reumatologian osasto, Prof. DR. Erdal Gilgil kertoi, mitä fibromyalgiasta ja hoitomenetelmistä pitäisi tietää.

Näkyy yleensä nuorilla naisilla

Fibromyalgia on eräänlainen reumaattinen sairaus. Yleensä yksi sairaus tulee mieleen, kun reuma mainitaan. Kuitenkin lähes 200 reumaattista sairautta tutkitaan kahdessa pääryhmässä, tulehduksellisissa ja ei-tulehduksellisissa. Fibromyalgia on yleisin reumasairaus. Fibromyalgiaa nähdään yleensä nuorilla lisääntymisiässä olevilla naisilla. Se on harvinainen lapsuudessa, eikä se ole geneettisesti tarttuva sairaus.

Riskitekijät, jotka aiheuttavat fibromyalgiaa, on lueteltu seuraavasti;

 • väsymys
 • masennus
 • Unihäiriöt
 • Työskentely stressaavassa ympäristössä
 • Työskentely töissä, jotka aiheuttavat äärimmäistä väsymystä ja vaativat maksimaalista kapasiteetin käyttöä

Sen voi tuntea koko kehossa

Fibromyalgian oireena on yleensä laajalle levinnyt vartalo- tai nivelkipu. Fibromyalgiassa, jota yleensä havaitaan nuorilla naisilla, potilaat voivat tuntea kipua tarpeeksi pelätäkseen, että heistä tulee vammainen tulevaisuudessa. Kivun vakavuus viittaa siihen, että tauti etenee edelleen. Itse asiassa se on sairaus, joka ei etene, mutta kipuja tuntuu kaikkialla kehossa. Fibromyalgia on sairaus, joka ei kehitty nivelissä, vaan pehmytkudoksessa (lihaksessa).

Seuraavat oireet havaitaan pääasiassa fibromyalgiassa;

 • Kipu koko kehossa ja nivelissä
 • heikkous
 • Nopea väsymys
 • Älä herää aamulla
 • mennä nukkumaan
 • Vakava päänsärky
 • Vatsakipu
 • Kipu kuukautisten aikana
 • Toiminnalliset suolistosairaudet, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä

On erittäin tärkeää, että potilas on mukava.

Fibromyalgia voidaan usein sekoittaa muihin sairauksiin. Ei ole standardisoitua testiä fibromyalgian havaitsemiseksi. Se voidaan ymmärtää reumatologin tekemällä yksityiskohtaisella tutkimuksella. Fibromyalgian diagnosoimiseksi suoritetaan joitain laboratoriotutkimuksia muiden sairauksien sulkemiseksi pois.

Fibromyalgian diagnosoinnin jälkeen tärkein asia on tarjota potilaille apua. Koska fibromyalgian yleisyydestä huolimatta on syytä selittää, että se ei ole etenevä sairaus eikä aiheuta vammaisuutta.

Fyysisellä aktiivisuudella on tärkeä rooli hoidossa

Lääkitystä käytetään fibromyalgiassa. Masennuslääkkeillä, joiden teho on todistettu, on tärkeä rooli. Uniongelmat ovat erittäin merkittäviä tässä taudissa. Unirytmin varmistaminen on tärkeää potilaan mukavuuden kannalta. Hoidossa käytetään epilepsialääkkeitä. Näitä lääkkeitä käytetään hermoperäiseen kipuun, jota enimmäkseen kutsutaan neuropaattiseksi kivuksi, ja ne ovat tehokkaita myös fibromyalgiassa. Lääkkeet eivät yksin riitä fibromyalgian hoidossa. On erittäin suositeltavaa, että potilaat harjoittelevat. Aktiviteetteja, kuten kävelyä, lenkkeilyä, pyöräilyä, tennistä ja uintia, tulisi harrastaa joka päivä, jos mahdollista.

Fibromyalgiaa aiheuttavat riskitekijät on lueteltu seuraavasti:

 • väsymys
 • masennus
 • Unihäiriöt
 • Työskentely stressaavassa ympäristössä
 • Työskentely töissä, jotka aiheuttavat äärimmäistä väsymystä ja vaativat maksimaalista kapasiteetin käyttöä

Samanlaisia ​​mainoksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar