Voivatko diabetesta sairastavat potilaat paastota?

varovaisuutta, kun diabeettiset potilaat paastoavat
varovaisuutta, kun diabeettiset potilaat paastoavat

Diabetes on sairaus, joka on melko yleinen yhteiskunnassamme ja voi edetä vakavien komplikaatioiden kanssa. Diabetespotilailla on pyyntöjä ja kysymyksiä paastoamisesta Ramadanissa, joka on yksi uskonnollisista velvollisuuksistamme. Tämä aihe on itse asiassa hyvin monimutkainen aihe. Jokainen potilas tulee arvioida erikseen. Istanbulin Okanin yliopistollisen sairaalan endokrinologian ja aineenvaihduntasairauksien asiantuntija Assoc. DR. Yusuf Aydın puhui diabetesta sairastavien potilaiden paastoamista koskevista yleisistä periaatteista.Tyypin 1 diabetesta sairastavien potilaiden on käytettävä insuliinia koko elämän ajan. Nämä insuliinit ovat yleensä 3 tai 4 annosta päivässä. Jotkut tyypin 1 diabetespotilaat yrittävät myös hallita verensokeriaan insuliinipumpulla. Siksi näiden potilaiden ei ole mahdollista paastota. Jos he eivät tuota insuliinia lyhyeksi ajaksi, he voivat joutua korkeaan sokeripitoisuuteen (hyperglykemia) ja ketoasidoosikoomaan. Siksi näiden potilaiden ei pitäisi koskaan yrittää paastota.

Hengenvaarallisia seurauksia voi ilmetä tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla, jotka paastoavat!

Tyypin 2 diabetesta sairastavat potilaamme puolestaan ​​saavat hoitoa hyvin erilaisissa ryhmissä. Siksi jokainen potilas on arvioitava erikseen. Pohjimmiltaan hypoglykemia, ts. Matala sokeri ja hyperglykemia, hoidon suunnittelu tulisi tehdä tavalla, joka ei aiheuta korkeaa sokeria. Jos tämä kliininen tila kehittyy diabetesta sairastavilla potilailla paastossa, voi esiintyä hengenvaarallisia tuloksia.

Ensimmäisen ryhmän ja toisen ryhmän tyypin 2 diabetespotilaat voivat paastota säätämällä lääkeannoksia!

Ensimmäinen potilasryhmä; Tyypin 2 diabetesta sairastavat potilaat, jotka käyttävät hyvin pieniä lääkeannoksia ja joiden verensokeri on hallinnassa ja joilla ei ole muita sairauksia. Nämä potilaat voivat paastota säätämällä lääkeannoksia. Suurin osa näistä potilaista käyttää yhtä tai kahta sokeripilleria. Hoitoa voidaan muuttaa siirtämällä sulfonyyliurearyhmää (glibenklamidi, gliklatsidi, glimeprid) lääkkeitä, jotka aiheuttavat hypoglykemiaa iftariin. Jos hän käyttää vain metformiinia ja hänen verensokerinsä on säännöllinen, paastosta ei ole haittaa.

Toinen potilasryhmä on niitä, jotka käyttävät yhtä annosta insuliinia ja glukoosia alentavia lääkkeitä. Näillä potilailla insuliinia annetaan heti iftarin jälkeen, ja lääkkeisiin, jotka eivät aiheuta hypoglykemiaa sahurissa, voidaan lisätä hoitoa ja saavuttaa paasto. Koska nämä potilaat käyttävät insuliinia, verensokeria on seurattava tarkoin hypoglykemiariskin suhteen. Erityisesti näitä ihmisiä tulisi tarkkailla tarkasti hypoglykemian varalta iltapäivällä klo 15-16 jälkeen. Jos verensokeri putoaa alle 70 mg / dl, hänen on saatettava verensokeri normaaliksi rikkomalla paasto.

Paasto ei sovi kolmannen ryhmän ja neljännen ryhmän potilaille, joilla on tyypin 2 diabetes!

Kolmas ryhmä tyypin 2 diabetesta sairastavia on niitä, jotka käyttävät kahta tai useampaa insuliinihoitoa. Paasto ei ole sopiva tässä potilasryhmässä, koska paasto voi heikentää verensokerin säätelyä ja johtaa hypoglykemiaan, aivan kuten tyypin 1 diabetesta sairastavilla potilailla.

Neljäs tyypin 2 diabetesta sairastavien potilaiden ryhmä on sen sijaan potilas, jonka verensokeritaso on hyvin epävakaa ja jolla on vakavia komplikaatioita. Esimerkiksi se ei ole kovin sopiva potilaille, joilla on ohitus- tai stenttihistoria, hallitsematon verenpainetauti, vakavat diabeteksen silmäsairaudet ja äskettäinen aivohalvaus, vaikka heidän verensokerinsa olisi hyvä. Koska hypoglykemian tai hyperglykemian tapauksessa voi esiintyä hengenvaarallisia seurauksia.

Assoc. DR. Yusuf Aydın sanoi: "Ryhmiä tulisi arvioida yleisenä suosituksena. Jokaisen diabeetikon, joka haluaa paastota, tulisi ottaa yhteyttä lääkäriinsä ennen ramadaania arvioimaan verensokerinsa yleinen tila ja samanaikaisten sairauksien viimeisin tila. Varsinkin jos HbA1c-arvo, toisin sanoen kolmen kuukauden verensokerin keskiarvo, on yli 3%, tämän potilaan verensokeriarvoa tulisi pitää huonona. Mielestäni näiden diabetesta sairastavien potilaiden ei ole asianmukaista paastota '', hän sanoi.

Potilaiden, jotka aikovat paastota ja joiden lääkärit sallivat sen, tulee ehdottomasti suhtautua paastoon Ramadanin aikana. Suhoorissa on välttämätöntä kuluttaa runsaasti proteiinia sisältäviä elintarvikkeita (munia, juustoa, palkokasveja ja proteiinikeittoja). Lisäksi kuumilla alueilla paastoavilla ihmisillä on suuri nesteiden menetyksen riski, joten heidän tulisi ottaa riittävästi vettä ja nestemäisiä ruokia sahurissa. Lisäksi on ehdottoman välttämätöntä seurata heidän verensokeriaan tarkasti ja tarkemmin paaston aikana.

Suosittelen, että potilaiden, jotka aikovat tehdä paaston, tulisi ehdottomasti tavata lääkärinsä ennen Ramadania ja arvioida kliininen tilanne. Tämän seurauksena, kuten aiemmin mainitsin, jokainen potilas voi paastota erityistilansa mukaan, jos lääkäri sen sallii.

Armin

Rautatiealan näyttely 2020

sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar