Mikä on krooninen sairaus? Mitkä ovat kroonisten sairauksien tyypit?

Mikä on krooninen sairaus ja mitkä ovat krooniset sairaudet?
Mikä on krooninen sairaus ja mitkä ovat krooniset sairaudet?

Kroonisia sairauksia esiintyy monista tekijöistä johtuen ja ne jatkuvat koko ihmisen elämässä aiheuttaen elämänlaadun heikkenemistä. Taudin ensimmäisen puhkeamisen jälkeen henkilön ja terveydenhuollon järjestelmän voi olla hyvin vaikea havaita, koska oireet eivät ole vielä täysin ilmenneet. Lääketieteelliset toimet eivät reagoi kroonisiin sairauksiin, jotka kehittyvät hitaasti pitkän ajan kuluessa.Missä tahansa elimistössä krooninen sairaus esiintyy, useita oireita ja merkkejä ilmenee, koska kyseisen alueen elimet ja kudokset eivät kykene toimimaan täydellisesti. Sairausprosessin pitkän keston vuoksi muista oireista, kuten kipu, heikkous ja mielialahäiriöt, tulee osa ihmisen jokapäiväistä elämää. Henkilön liiketoimintakyky vähenee. Siksi myös krooniset sairaudet ovat syy työvoiman menetykseen.

Krooninen sairaus voi tasoittaa tietä tuumorirakenteiden muodostumiselle johtuen immuunijärjestelmän toimintojen tukahduttamisesta kudoksessa ja ympäröivillä alueilla.

Sairauksien pitkä kesto aiheuttaa psykososiaalisia häiriöitä ihmisessä ajan myötä. Surullinen, viha, avuttomuus, itsetunto menetys, ahdistus olla riippuvainen muista, ja masennus ovat psykologisia oireita kroonisten sairauksien mukana.

Mikä on krooninen sairaus?

Krooniset sairaudet ovat pitkäaikaisia ​​sairauksia, joilla on odotusaika taudin oireille, ja jotka kehittyvät monista syistä ja joilla ei ole lopullista hoitoa.

Krooniset sairaudet vaativat säännöllistä lääkärinhoitoa ja rajoittavat ihmisen jokapäiväisen elämän toimintaa.

Taudin aiheuttamien oireiden vakavuus vaihtelee. Vaikka tauti voi pahentua ja seurata vakavaa kulkua joissakin jaksoissa, taudin vakavuus voi laskea ja henkilön oireita voidaan lievittää joissakin jaksoissa.

Mitkä ovat kroonisten sairauksien tyypit?

Taudinvalvontakeskus (CDC) ja Maailman terveysjärjestö (WHO) ovat arvioineet joitain sairauksia kroonisen sairauden määritelmän puitteissa, yleisimpiä näistä sairauksista:

 • Sydän- ja verisuonisairaudet
 • Jotkut syöpätyypit
 • Tyypin 2 diabetes
 • Liikalihavuus
 • Niveltulehdus (niveltulehdus)
 • Krooniset hengitystiesairaudet (COPD ja astma)

Sydän- ja verisuonisairaudet

Ne ovat kroonisia sairauksia, jotka etenevät salakavalasti rasvahappomolekyylien kertymisen verenkiertoon verisuonten seinämiin ja etenivät yleensä, kun niillä on oireita. Jos verisuonten tukkeutumisprosessi, jota kutsutaan ateroskleroosiksi, tapahtuu sydäntä ruokkivissa astioissa, sydänkohtaus tapahtuu aivoja ruokkivissa astioissa, mutta tapahtuu aivohalvauskuva.

Sydän- ja verisuonijärjestelmään liittyvien sairauksien määrän odotetaan kaksinkertaistuvan maassamme seuraavien 10 vuoden aikana. Fyysisten merkkien ja oireiden lisäksi masennus on hyvin yleinen sairaus sydänsairauksia sairastavilla henkilöillä.

Tyypin 2 diabetes

Diabetekselle, krooniselle metaboliselle sairaudelle, on ominaista jatkuva korkea verensokeri. Syynä tähän kuvaan on heikentynyt insuliinin eritys haimasta ja / tai vastustuskyky kehon insuliinille. Diabeteksen esiintyvyys kasvaa iän myötä sekä miehillä että naisilla. Syynä tähän ovat haitalliset elämäntapamuutokset, kuten passiivisuus ja aliravitsemus.

Diabetes diagnosoidaan, jos mitattu paastoverensokeriarvo on yli 125 mg / dl henkilöllä, jolla ei ollut aiemmin diabetesta.

Tyypin 2 diabetes on muoto, jota havaitaan 90%: lla kaikista diabetesta sairastavista henkilöistä. On vastustuskykyä, joka tapahtuu, kun solujen antama vaste insuliinille vähenee. Taudin alkuvaiheessa erittyvän insuliinin määrä kasvaa korkean verensokeritason normalisoimiseksi, erittyvän insuliinin määrä vähitellen pienenee, kun vastaamattomuus jatkuu ja tyypin 2 diabetes esiintyy.

Liikalihavuus

Sen esiintyvyys lisääntyy kaikkialla maailmassa, ja se on tärkeää, koska se on ennaltaehkäisevä sairaus, joka muuttaa elämäntapaa. Maassamme liikalihavuus on yleisintä 55–64-vuotiailla.

Jos painoindeksi on yli 30 kg / m2, sitä kutsutaan liikalihavuudeksi ja jos se on yli 40 kg / m2, sitä kutsutaan sairaaksi liikalihavuudeksi. Nämä mittaukset osoittavat, että kehossa on normaalia enemmän rasvaa. Painoindeksin lisäksi vyötärönympärys ja vyötärön ja lonkan suhde voivat antaa tietoa tämän ylimääräisen rasvan jakautumisesta kehossa. Vyötärön ympärysmitta miehillä 102 cm ja naisilla yli 88 cm määritellään leveäksi. Samaan aikaan vyötärön ja lantion välisen suhteen raja-arvot, jotka saadaan jakamalla vyötärön ympärysmitta lonkan ympärysmitalla, ovat miehillä 0.95 ja naisilla 0.88. Tämän arvon ylittäviä ihmisiä pidetään riskialttiina diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien suhteen.

Lihavuus nähdään kroonisena sairautena, jota on hoidettava nykyään, koska se luo pohjan monille eri kehojärjestelmiin liittyville sairauksille. Kuolemaan johtavan taudin todennäköisyys kasvaa liikalihavilla ihmisillä.

Lihavuuden perusteella kehittyvät sairaudet:

 • Metabolinen oireyhtymä
 • Tyyppi 2 diabetes
 • Sydämen vajaatoiminta
 • Sepelvaltimotaudit
 • Uniapnean oireyhtymä
 • Gastroesofageaalinen refluksitauti
 • Ihosairaudet
 • Immuunijärjestelmän heikkeneminen
 • Sosiaalinen ahdistus ja masennus, jolla on psykologista vaikutusta
 • Lisääntynyt alttius rinta-, paksusuoli-, sappirakon-, naisten sukuelimille ja eturauhassyöville
 • Niveltulehdus polvi- ja lonkkanivelissä nivelten kuormituksen lisääntymisen ja liikkumisen rajoittamisen vuoksi

Krooniset hengityselinsairaudet

Astma ja krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus, jotka ovat hengitysteitä estäviä sairauksia, vaikuttavat miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa. Vaikka näiden kahden sairauden syyt ja oireet eroavat toisistaan, niillä on myös yhteisiä piirteitä, kuten krooninen kulku ja hengitysteiden tulehduksen aiheuttaminen.

Astma johtuu hengitysteiden liiallisesta reaktiosta eri tekijöihin. Tämän liiallisen reaktion seurauksena hengityksen vinkumista, rintakehän puristusta, yskää ja ilman nälän tunnetta esiintyy erityisesti yöllä ja aikaisin aamulla.

Krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus (COPD) on neljänneksi suurin kuolinsyy maailmassa. Ilmavirta hengityselimissä on rajoitettu rakenteellisten muutosten ja pienten hengitysteiden kaventumisen jälkeen.

Näiden sairauksien seurauksena keuhkojen puolustautuminen tauteja aiheuttavilta mikro-organismeilta heikkenee. Hengitystiesairauksien, kuten keuhkokuumeen, kuolemaan johtavan riskin riski kasvaa.

Kroonisissa hengityselinten sairauksissa aivotoiminnot vaikuttavat veren hapen määrän vähenemisen vuoksi, ahdistusta ja pelkoa esiintyy.

Krooninen niveltulehdus (niveltulehdus)

Niveltulehdus on tulehdustila, johon liittyy turvotusta ja arkuutta yhdessä tai useammassa nivelessä. Tärkeimmät valitukset, joita se aiheuttaa, ovat nivelkipu ja liikkumisrajoitukset, jotka pahenevat iän myötä. Yleisimpien kroonisten niveltulehdusten joukossa nivelreuma, joka tunnetaan nimellä nivelrikko, kalkkeutuminen ja reuma, on kaksi ensimmäistä.

Nivelrikossa nivelten rustorakenteessa tapahtuu vahinkoa liiallisen käytön seurauksena. Tämän vaurion jälkeen nivelten liike on rajoitettua. Voiteluhäviön takia niveltyvät luut alkavat hieroa toisiaan vastaan, mikä aiheuttaa luun tuhoutumista.

Nivelreuma puolestaan ​​määrittelee taistelun, jota kehon puolustuksen perustana olevat immuunisolut maksavat omaa niveltään vastaan. Tulehdus, joka alkaa nivelnesteen ja ruston välillä, voi sisältää kaikki nivelrakenteet ajan myötä.

Armin

Rautatiealan näyttely 2020

sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar