Saksan talous ajautuu lopulta taantumaan

Saksan talous ajautuu lopulta taantumaan
Saksan talous ajautuu lopulta taantumaan

Saksan talous ajautui taantumaan talvikuukausina. Edelleen korkea inflaatio supistaa kulutusta ja hidastaa talouden tuotantoa Saksan talous supistui ensimmäisellä neljänneksellä.

Wiesbadenin liittovaltion tilastotoimisto tarkisti huhtikuun lopun alkuperäistä ennustettaan 0,0 prosentista miinus 0,3 prosenttiin edellisestä neljänneksestä.

"Kun bruttokansantuote oli jo pudonnut miinukselle vuoden 2022 lopussa, Saksan talous kirjasi kaksi negatiivista vuosineljännestä peräkkäin", sanoo tilastokeskuksen johtaja Ruth Brand. Yleisen määritelmän mukaan talous on taantumassa, jos kahden peräkkäisen vuosineljänneksen aikana taloustuotanto laskee.

Outlookin taantuma

Mutta tämä ei tarkoita, että vuosi kokonaisuudessaan olisi negatiivinen. Pääasiassa leudon talven ansiosta pahimmat skenaariot eivät toteutuneet – kuten kaasunpuute, joka voisi jättää syviä haavoja. Silti Euroopan suurimman talouden näkymät ovat olleet asiantuntijoiden mukaan koko vuoden paineen alla. Kansainvälinen valuuttarahasto olettaa, että talouskasvu todennäköisesti pyörii nollaviivan ympärillä.

Saksan korkea inflaatio, joka oli vielä huhtikuussa 7,2 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan kuukauteen, on todennäköisesti ratkaiseva tekijä. "Energian hintojen valtava nousu kostautui talvikuukausina", sanoi Commerzbankin puheenjohtaja. "Valitettavasti ei ole näköpiirissä perustavaa laatua olevaa parannusta, koska eilisen ifo-liiketoimintaympäristön laskun jälkeen kaikki teollisuuden tärkeimmät indikaattorit ovat nyt laskussa." ekonomisti Jörg Krämer.

Kulutuskulut laskivat merkittävästi

Erityisesti yksityiset kulutusmenot vähenivät 1,2 prosenttia tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. Korkea inflaatio heikentää kuluttajien ostovoimaa. Saatujen tietojen mukaan kotitaloudet kuluttivat vähemmän ruokaan-juomaan, vaatteisiin, kenkiin ja huonekaluihin verrattuna edelliseen neljännekseen.

"Massivisen inflaation alla saksalaiset kuluttajat lankesivat polvilleen ja veivät koko talouden mukanaan", sanoi Andreas Scheuerle Deka-Bankista. Myös valtion kulutus pieneni lähes viisi prosenttia edellisestä neljänneksestä.

"Tämä on poliitikkojen tehtävä", sanoi liittovaltion valtiovarainministeri Christian Lindner heikkojen taloustietojen valossa. Saksa uhkaa pudota putoamisalueille. Tämän torjumiseksi hallitus nopeuttaa suunnittelu- ja hyväksymisprosesseja ja houkuttelee lisää ammattitaitoisia työntekijöitä. Kansleri Olaf Scholz lisää luottamusta: "Saksan talouden näkymät ovat erittäin hyvät." Talousministeri Robert Habeck huomautti, että nykyinen tilanne johtuu ensisijaisesti voimakkaasta energiariippuvuudesta Venäjästä. "Taistelemme päästäksemme pois tästä kriisistä", vihreä poliitikko sanoi.

Oppositio kritisoi liikennevalohallituksen talouspolitiikkaa. "Tämän pitäisi herättää liittokansleri", sanoi CDU:n johtaja Friedrich Merz. "Liikennevalojen toimintatapa saa monet yritykset epäilemään Saksan tulevaisuutta työpaikkana." Kanslerin "yhteisistä toimista" työmarkkinaosapuolten kanssa inflaation torjumiseksi ei kuulunut mitään "kuukausiin". "Korkeat energian hinnat ja talouspolitiikan selkeän linjan puute häiritsevät yrittäjiä ja työntekijöitä", Merz sanoi. "Toistaiseksi liikennevalojen pitäisi lakata puhumasta hyvää tilanteesta", sanoi unionin eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jens Spahn. "Taloudellinen ihme ei putoa taivaalta."

Günceleme: 25/05/2023 22:03

Samanlaisia ​​mainoksia