Çanakkalen voittosankarin Seyit Onbaşın elämä ja tarina

Canakkalen voittosankarin Seyit Onbasin elämä ja tarina
Çanakkalen voittosankarin Seyit Onbaşın elämä ja tarina

Tänä vuonna juhlitaan Çanakkalen voiton 108. vuosipäivää. Çanakkalen voiton yhteydessä 18. maaliskuuta muistetaan marttyyrejamme ja sankareitamme yhdessä. Seyit Ali Çabuk, alias Seyit Onbaşı, joka muutti Dardanellien sodan kulkua, erottuu uteliaisimmista. Tässä on tarina Çanakkalen voiton sankarista Seyit Onbaşısta hänen elämästään ja nostamastaan ​​kanuunankuulasta…

Kuka on Seyit Ombasi?

Seyit Ali Çabuk, joka tunnetaan paremmin nimellä Seyit Onbaşı (syntynyt syyskuussa 1889 – kuoli 1. joulukuuta 1939), oli turkkilainen sotilas, joka taisteli Çanakkale-rintamalla ensimmäisen maailmansodan aikana.

Ensimmäisen maailmansodan aikana, kun Rumeli Mecidiye Bastion oli päivystyksessä Çanakkalen rintamalla, hän onnistui sijoittamaan väitetysti raskaat kanuunankuulat sen keulaan ja osumaan brittiläiseen taistelulaivan valtamereen peräsimestä, jolloin se meni käsistä ja törmätä miinaan. Tarina tästä todellisesta tapahtumasta, jonka Seyit Corporal eli, on muuttunut legendaariseksi kertomukseksi julkisessa mielikuvituksessa.

Hän syntyi syyskuussa 1889 Manastırin kylässä (myöhemmin Çamlık, nykyinen Koca Seyit -kylä) Havranin alueella Balıkesirissa. Hänen isänsä oli Abdurrahman ja hänen äitinsä oli Emine.

Hän liittyi ottomaanien armeijaan vuonna 1909. Hän taisteli Balkanin sodassa. Ensimmäisen maailmansodan alkaessa hän aloitti työskentelyn tykistömiehenä Çanakkalen rintamalla vuonna 1914.

Liittoutuneiden laivasto, joka halusi mennä Istanbuliin Dardanellien kautta, oli töissä Rumeli Mecidiye -linnakkeella 18. maaliskuuta 1915, kun he pommittivat redouttia Anatolian ja Rumelian linjalla. Pommituksen aikana vihollisen aluksista ammuttu luoti osui Seyit Alin patterin arsenaaliin ja räjäytti sen; Akun sotilaista XNUMX menetti henkensä ja XNUMX loukkaantui. Vain Seyit Ali ja hänen ystävänsä Niğdeli Ali selvisivät vahingoittumattomina. Vain yksi akun palloista oli käyttökelpoinen. Turkin tykistön ja Nusretin miinojen aiemmin sijoittamien miinojen voimakas vastatuli torjui hyökkäyksen.

Liittoutuneiden laivaston kärjessä ollut amiraali De Robeck halusi laivaston liikkuvan hitaasti kohti salmea klo 17.50. Pommituksen aikana, koska bastionin ainoa toimiva tykki, luoteja nostava vipu rikkoutui, Seyit Ali latasi ystävänsä Niğdeli Alin avulla luodin selkään ja ampui vastapäätä olevaa laivaa. Kolmannessa laukauksessaan hän osui peräsinpyörästä HMS Ocean -nimiseen laivaan, joka on yksi brittien suurimmista sotalaivoista. Heitetty pallo osui aluksen vesiosan pohjaan, jolloin alus kallistui. Kun alus muuttui hallitsemattomaksi, se osui yhteen Nusretin miinanlaskeman miinoista. Taistelulaiva Ocean, joka tunnetaan joissain lähteissä nimellä Eskihisarlık joissakin lähteissä noin kello 18.00 ja joissakin lähteissä noin klo 22.00, upposi alueen poikki, jolla Çanakkalen marttyyrien muistomerkki nykyään sijaitsee, ja liittoutuneiden laivasto lähti Çanakkalesta. Seyit Ali sai palkinnoksi korpraalin arvonimen.

Eri lähteillä on erilaisia ​​tietoja Seyit Onbaşın sinä päivänä nostamien tykistöammusten painosta. Tykinkuula, joka on joissain tutkimuksissa raportoitu 276 kiloksi, painaa itse asiassa 215 kiloa, mutta painoyksikköeron vuoksi Saksaan ottomaanien aikana 215 kilon luodin painoksi kirjattiin vahingossa 215 okkaa (noin 276 kiloa). . Punnitessaan Mecidiyen bastionissa esillä olevaa sodan tykinkuulaa tarkkuusvaa'alla, tutkijat totesivat, että Seyit Onbaşın nettomassa oli 215 kiloa. Tämän laukauksen jälkeen Linnoitusalueen komentaja pyysi Seyit Ali korpraalia ottamaan kuvan kanuunankuulasta, mutta Seyit Ali alikersantti ei pystynyt nostamaan kanuunankuulaa vaikka kuinka kovasti yritti. Tämän jälkeen valokuva voitiin ottaa vain puuluotimallilla Harp Magazine -lehteä varten. Valokuva julkaistiin Harp Magazinen toisessa numerossa. Huhtikuun alussa 19. divisioonan divisioonan komentaja Mustafa Kemal isännöi häntä päämajassaan Bigalin kylässä.

Seyit Ali, joka erotettiin ja palasi kylään vuonna 1918, jatkoi työskentelyä metsätaloudessa ja kivihiilen louhinnassa. Hänen ensimmäinen tyttärensä, Ayşe (1911), syntyi hänen vaimolleen Eminelle, jonka kanssa hän meni naimisiin ensimmäisen kerran ennen sotaa. Hänen toinen tyttärensä Fatma syntyi vuonna 1922. Vapaussodan aikana hänet kutsuttiin uudelleen armeijaan ja osallistui 26. elokuuta 1922 alkaneeseen suureen hyökkäykseen.

Seyit Ali solmi toisen avioliittonsa Hatice Hanımin kanssa menetettyään ensimmäisen vaimonsa Emine Hanımin. Hänellä oli kolme poikaa, Ramazan, Osman ja Abdurrahman, tästä avioliitosta. Vuonna 1934 matkallaan Balıkesiristä Çanakkaleen hän tapasi presidentti Mustafa Kemal Atatürkin, joka asui Havranissa. Hän otti sukunimen Çabuk sukunimilain mukaan.

Elämänsä viimeisinä vuosina hän työskenteli jonkin aikaa portterina oliiviöljytehtaalla, minkä jälkeen hän sai elantonsa paikamalla kenkiä. Hän kuoli keuhkokuumeeseen 1. joulukuuta 1939.

Seyit Önbaşı -monumentit

Hänen kuolemansa jälkeen hänen kylänsä nimi muutettiin "Kocaseyitiksi". Koca Seyit -monumentti rakennettiin vuonna 2006, ja se edustaa kaikkia marttyyreja paikkaan, jossa hänen hautansa sijaitsee. Monumenttialueella on Koca Seyit -patsas, Atatürk-patsas, monumentti, museo ja tykki. Muistomerkin suunnitteli Tankut Öktem, ja hänen perheenjäsenensä Pınar Öktem Doğan ja Oylum Öktem İşözen viimeistelivät Öktemin kuoleman vuoksi.

Kuvanveistäjä Hüseyin Anka Özkanin pronssi- ja suolaveistos, joka symboloi Seyit Alin sankaruutta, pystytettiin vuonna 1996 Kilitbahirin kylän rajalle, hänen kanssaan tunnistetun Rumeli Mecidiye -linnakkeen paikalle. Patsas poistettiin vuonna 2006 sillä perusteella, että siinä näkyy Seyit Ali kantamassa kanuunankuulaa sylissään, ei selässään. Se siirrettiin Mecidiye Bastionille marraskuussa 2010. Kuvanveistäjä Eray Okkanin pronssilla päällystettävä 4-metrinen patsas, joka esittää Seyit Alia sotilasasuissa, päällään Kabalak-niminen pääkallo ja selässään luoti, sijoitettiin puistoon Eceabatin alueella.

Günceleme: 18/03/2023 12:53

Samanlaisia ​​mainoksia