Tasmanian aboriginaalien ainutlaatuinen esine palaa Australiaan 230 vuoden jälkeen

Tasmanian aboriginaalien ainutlaatuinen artefakti jäätyy Australiaan vuosia myöhemmin
Tasmanian aboriginaalien ainutlaatuinen esine palaa Australiaan 230 vuoden jälkeen

Vietettyään 230 vuotta ulkomailla, Tasmanian Palawa-heimon rikawa-niminen ainutlaatuinen leväveden kantaja palaa Australiaan. Musée du quai Branly-Jacques Chiracissa Pariisissa vuonna 2019 nähty rikawa on nyt esillä osana kaksivuotista maalauksen lainausta Tasmanian Museum and Art Galleryn (TMAG) uudessa näyttelyssä Taipani milaythina-tu. .

Rikawa valmistettiin härkäsammaleista, puisista vartaista ja kasvikuiduista 18-luvun lopulla. Nämä alukset varastoivat ja kuljettavat vettä, joka oli elämää antava resurssi Palawan asukkaille. Bruni d'Entrecasteaux'n retkikunta löysi tämän esineen Recherche Bayn läheltä vuonna 1792. Tiedot sen olemassaolosta yksityisessä kokoelmassa ovat peräisin 1820-luvulta, jolloin se oli kuvattu luettelossa. Myöhemmin Rikawa tuli Ranskan julkisiin kokoelmiin, ja se on ollut esillä Louvressa ja muissa Pariisin museokokoelmissa vuosien varrella, mutta sen kuvaus materiaalin ja alkuperämaan suhteen on epävarma.

Se on yksi kahdesta historiallisesta rikavista, joiden olemassaolo on todistettu. Jälkimmäinen löydettiin noin vuonna 1850, ja se oli myöhemmin esillä Suur-Lontoon näyttelyssä vuonna 1851, ennen kuin se lahjoitettiin British Museumille yhdessä muiden Tasmanian aboriginaalien esineiden kanssa. Se on nyt osa TMAG:n näyttelyä.

Vuonna 2019 Pariisin rikawa löydettiin uudelleen ja esiteltiin Musée du quai Branlyssa osana Jacques Chiracin afrikkalaista kokoelmaa. DR. Palawa-heimon edustaja ja British Museumissa työskentelevä ja perheensä historiaa tutkiva veteraanimuseon kuraattori Gaye Sculthorpe törmäsi hänen piirustukseensa 1890-luvulta, kun se oli esillä Louvre-museossa Pariisissa.

DR. Deakinin yliopiston perintö- ja museotutkimuksen professori Gaye Sculthorpe sanoi: "Se on yksi tärkeimmistä aboriginaalien esineistä museon kokoelmissa, ja palawan asukkaille on uskomattoman tärkeää nähdä se takaisin maassaan. Onnittelut kaikille osallistuneille ja sen ansainneille."

Matkalla kotiin Lutruwitaan/Tasmaniaan

TMAG:n näyttelyn ylpeänä sponsorina Emirates kuljetti harvinaisen ja arvokkaan rikawan Musée du quai Branly-Jacques Chiracin kuraattorien hoidossa ja valvonnassa. Rikawa kirjattiin sisään Charles de Gaullen lentokentällä Pariisissa, minkä jälkeen hän pysähtyi Dubain kansainväliselle lentokentälle ennen kuin suuntasi Melbourneen Australiaan. Hän jatkoi matkaansa Hobartin lentokentälle codeshare-lennolla Qantasin kanssa.

Ennen lentoa Pariisista Rikawan kunto tarkastettiin kunnolla ja pakattiin sitten erityisesti matkaa varten suunniteltuun ilmastoituun matkalaukkuun. Rikawan mukana tulevat kuraattorit voivat tehdä tarkastuksia koko lennon ajan ja rajoilla varmistaakseen, että se on täysin turvallista. Koko matkan ajan kuraattorit olivat suorassa yhteydessä Emiratesin matkustamomiehistöön seuratakseen Rikawan matkan sujuvaa etenemistä. Tasmaniaan saavuttuaan esineelle tehtiin jälleen yksityiskohtainen kuntotarkastus ja varmistettiin, ettei se ollut vahingoittunut, ja asetettiin sitten erityisesti suunniteltuun ilmastoituun vitriiniin.

Stéphanie Leclerc-Caffarel, Musée du quai Branly-Jacques Chiracin Tyynenmeren kokoelmien kuraattori Rikawan mukana, sanoi: ”On uskomatonta ajatella, että 230 vuotta sitten ranskalainen tutkimusretkikunta tutki näitä rantoja ja kuljetti rikawan. ylittää useita valtameriä Ranskaan. Seisomme nyt samalla paikalla osana hänen paluutaan kotiin vuosisatoja myöhemmin. Tämä harvinainen vesisäiliö on Ranskan kansallisaarre ja Tasmanian kansan kulttuuriaarre. On hienoa, että tämä pieni taideteos on tuonut niin paljon ihmisiä ympäri maailmaa yhteen niin syrjäiseen paikkaan kuin Tasmania.

Matkustaminen Emiratesin kanssa

Emiratesilla on laaja kokemus arvokkaiden ja harvinaisten esineiden kuljettamisesta, mukaan lukien arvostetut urheilupalkinnot, kuten FA Cup, Web Ellis Cup, ICC Cricket World Cup ja muut historialliset esineet, joita se kuljettaa ympäri maailmaa.

”Meillä on suuri kunnia saada osallistua tämän ainutlaatuisen Tasmanian aboriginaalien historian esineen kuljetuksiin ja kuljettaa se turvallisesti yhdestä maailman äärestä toiseen ja palauttaa tämä ainutlaatuinen vesisäiliö alkuperäisille omistajilleen. "Teemme jatkossakin parhaamme yhdistääksemme australialaiset ympäri maailmaa paikkojen, ihmisten tai kulttuuriesineiden kautta, jotka merkitsevät heille niin paljon", sanoi Barry Brown, Emirates Vice President Australasia.

Emirates on lentänyt Australiaan vuodesta 1996 ja on kuljettanut yli 40 miljoonaa matkustajaa reiteillä määränpäähän ja sieltä pois. Lentoyhtiöllä on pitkä historia taiteen, kulttuurin ja urheilun instituutioiden tukemisesta, ja se on sijoittanut yli 100 miljoonaa dollaria erilaisiin kulttuuritapahtumiin, mukaan lukien Sydneyn ja Melbournen sinfoniaorkesterit.

Näyttely taypani milaythina-tu: Paluu kotimaahan

TMAG-museo avasi uuden vaihtuvan näyttelyn Taypani milaythina-tu: Paluu isänmaahan 1. Näyttelyn tavoitteena on tarjota Tasmanian aboriginaaliyhteisölle pääsy historiallisiin kulttuurikohteisiin, jotka on lainattu valituilta instituutioilta ympäri maailmaa.

Zoe Rimmer, entinen TMAG:n pääkuraattori ja Palawan heimojen edustaja First Nationsin taiteesta ja kulttuurista, toivotti tämän harvinaisen vesisäiliön siirron erittäin innostuneeksi. Hänen rikawa niyakaransa, jonka hän loi näyttelyä varten toisen palawan naisen Theresa Saintyn kanssa, on kutsu molemmille rikawaille palata kotiin.

”Rikawa on enemmän kuin pelkkä museoesine, se on esi-isiemme tiedon ja läsnäolon kantaja. Heidän paluunsa kotiin on uskomaton tilaisuus yhteydenpitoon ja kulttuurin elvyttämiseen. Se on myös mahdollisuus rakentaa kunnioittavia ja yhteistyökykyisiä suhteita Palawan-yhteisön ja kulttuuriomaisuuksiamme suojelevien kansainvälisten instituutioiden välille, Zoe Rimmer sanoo.

TMAG:n johtaja Mary Mulcahy lisää, että museo on erittäin tyytyväinen Rikawan paluun. Tämä pala historiaa yhdistää kaksitoista muuta esinettä, jotka ovat osa Coming Home from the UK -näyttelyä. Näyttely on esillä 7 saakka, mutta itse esineet ovat lainassa kahdeksi vuodeksi, jonka aikana ne ovat edelleen yhteisön käytettävissä.

"On harvinaista, että TMAG:n kaltainen laitos lainaa esinettä kahdeksi vuodeksi, ja olemme erittäin iloisia siitä, että Tasmanian aboriginaaliyhteisöllä on vihdoin tarpeeksi aikaa kokea uudelleen rikawa ja muut esineet, jotka he lainasivat esivanhemmiltaan. Kaikkeen tähän liittyy tietysti valtavia kustannuksia, mukaan lukien museoesineiden kansainväliset toimituskulut, jotka ovat usein logistiikan vuoksi korkeita. Siksi olemme kiitollisia Emirates Airlinesille heidän avustaan, joka antoi meille mahdollisuuden siirtää rikawa takaisin Tasmaniaan”, Mulcahy lisää.

Günceleme: 22/02/2023 10:19

Samanlaisia ​​mainoksia