Huomio lasten urheiluvammat! Se voi vaikuttaa heidän kehitykseensä

Lasten urheiluvammat voivat vaikuttaa heidän kehitykseensä
Huomio lasten urheiluvammat! Se voi vaikuttaa heidän kehitykseensä

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri prof. DR. Hasan Bombacı huomautti, että lapsuuden urheiluvammat voivat vaikuttaa negatiivisesti lapsen kasvuun ja kehitykseen.

Yeditepe University Koşuyolu sairaalan ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri prof. DR. Hasan Bombacı sanoi: "Toisin kuin aikuisilla, lasten pitkissä luissa on kasvulevyjä. Näiden alueiden vauriot voivat aiheuttaa muodonmuutoksia luissa seuraavina vuosina. Tästä syystä on erittäin tärkeää ehkäistä urheiluvammoja vähentämällä riskitekijöitä sekä asianmukaista diagnoosia ja hoitoa lapsille.

Urheilu on välttämätön osa lasten tervettä kehitystä. Toisaalta prof. totesi, että oikea ja oikea-aikainen puuttuminen urheiluvammoihin on erittäin tärkeää lapsen kasvulle ja kehitykselle. DR. Hasan Bombacı sanoi: "Toisin kuin aikuisilla, pitkien luiden kasvulevyihin vaikuttavat murtumat voivat aiheuttaa muodonmuutoksia tulevina vuosina."

Trauman kesto ja vakavuus ratkaisevat

Prof. totesi, että kasvulevyyn mahdollisesti kehittyvä vaurio voi tapahtua eri tavoin. DR. Bombacı jatkoi sanojaan seuraavasti: ”Yksi loukkaantumisen syistä on urheilijan liiallinen harjoittelu, erityisesti kilpaurheilussa, korkealla motivaatiolla, selvästi nykyisten fysiologisten rajojen yläpuolella. Tällainen ylikuormitus voi vaikuttaa haitallisesti kasvuun. Olipa kyseessä äkillinen vamma (murtumat kasvulevyn läpi) tai liikakäyttövamma (esimerkiksi voimistelijan ranteen kasvulevyn tai selkärangan vaurioituminen), tärkein lopputulokseen vaikuttava tekijä on trauman vakavuus ja kesto. kasvu rusto. Ei kuitenkaan ole yksimielisyyttä siitä, kuinka paljon liikuntaa on positiivinen vaikutus kasvuun. hän sanoi.

Sama trauma aiheuttaa erilaisia ​​ongelmia ennen murrosikää ja sen aikana

Prof. korostaa, että lapsuuden vammoilla voi olla erilaisia ​​vaikutuksia eri ikäryhmissä. DR. Bomber jatkoi:

”Urheilu voi lisätä kasvua ja aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Esimerkiksi intensiivinen urheilu (toistuva trauma) voi viivyttää kasvulevyjen sulkeutumista. Tämä voi aiheuttaa lasten kasvulevyyn liittyviä vammoja odotettua myöhemmässä iässä. Koska kasvulevyjen vastustuskyky muuttuu murrosiän mukaan. Vaikka sama trauma voi aiheuttaa nivelleesioita "esimurrosiässä" ja "jälkeennuoruudessa", se voi aiheuttaa kasvurustovaurioita "keskimurrosiässä". Puristumisesta (paineesta) johtuva kasvulevyvaurio voi aiheuttaa kasvun pysähtymistä tai epämuodostumia luissa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Kuitenkin on raportoitu, että kasvulevyyn kohdistuvat vetovoimat (riippuvat) fysiologisissa rajoissa vaikuttavat positiivisesti luun pidentymiseen. Toisaalta jännetulehdus (lihasten jänteiden tulehdus), joka on yleinen aikuisten urheiluvammoissa, on suhteellisen harvinainen lapsuudessa. Apofysiitti (pieni apofyysivaurio, johon liittyy toistuvia traumoja) on kuitenkin lapsuudessa havaittu vamma.

Vammojen varhaiset ja pitkäaikaiset vaikutukset vaihtelevat

prof. DR. Hasan Bombacin antamien tietojen mukaan lapsuuden rustovaurio on "osteochondritis dissecans" (OCD). Tila, jossa nivelpinnalla oleva rustonpala pyrkii irtoamaan nivelestä, joskus se putoaa niveleen sen irrottamisen jälkeen ja liikkuu vapaasti nivelessä ("nivelhiiri"). prof. DR. Bombacı huomautti myös, että nivelsiteiden vammat, rustovauriot, meniskin vammat ja vakavat selkärangan vammat voivat aiheuttaa ongelmia varhaisessa ja pitkällä aikavälillä.

Lajista ja loukkaantumisalueesta riippuen; Hän selitti, että jalkojen pituuserot, pysyvä hartioiden tai polvien epävakaus, nivelten rustovauriot, käsien ja jalkojen toiminnan menetys ovat nähtävissä.

Merkkejä siitä, että loukkaantuminen on vakava

Muistuttaen, että vakavien vammojen oireet voivat vaihdella alueittain, prof. DR. Hasan Bombacı antoi seuraavat tiedot: ”Esimerkiksi niskan alueen vamman aiheuttama liikerajoitus on merkki vakavasta vammasta. Usein loukkaantuneella polvialueella polvinivelen nopea turvotus, hallitsemattomuuden tunne polven alla välittömästi trauman jälkeen tai pelaajan kyvyttömyys nousta ylös ja jatkaa peliä missä tahansa jaloissa tapahtuneen trauman seurauksena vakava vamma. Tämän lisäksi, jos vamma-alueella esiintyy jatkuvaa kipua, sitä seuraavaa turvotusta, nivelliikkeisiin vaikuttavia olosuhteita ja toiminnan menetystä, joka häiritsee kävelyä, on hakeuduttava terveyskeskukseen. Koska tärkeää on huomata vakavat vammat ajoissa ja hakeutua terveyskeskukseen ajoissa."

Myös lapsen psykologia on tärkeä hoitomenetelmän valinnassa.

”Ei vain urheiluvammoissa, vaan myös kaikissa muissa interventioissa lapsen psyykkinen rakenne on otettava huomioon. Myös urheilevan lapsen psykologia on tärkeä. Oyen Prof. DR. Bomber antoi seuraavat tiedot hoidosta:

”Lapset ovat yksilöitä, jotka kasvavat eri ikäryhmissä hyvin eri tahtiin, mutta jatkuvasti. Tästä syystä on erittäin tärkeää tehdä nopeasti oikea diagnoosi ja järjestää ikään sopiva hoito. Näissä hoitomenetelmissä on aina otettava huomioon lapsen kasvupotentiaali. Tämä tehdään valitsemalla menetelmät, jotka eivät vahingoita kasvulevyjä, olipa kyseessä ei-kirurginen tai kirurginen hoito. Tapauksissa, joissa suoritetaan kirurgisia toimenpiteitä, sopivien tekniikoiden valinta on vielä tärkeämpää."

Urheilun pariin paluu ennen valmistautumista lisää loukkaantumisriskiä

Yeditepe University Kosuyolu Hospital -ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri prof. DR. Hasan Bombacı sanoi: "Tämä prosessi vaihtelee vamman tyypin mukaan. Kuitenkin vammasta riippumatta urheilun pariin palaaminen ennen kuin urheilija on täysin valmistautunut lisää loukkaantumisen riskiä. Joillakin tähän sovelletuilla testeillä voidaan määrittää, onko lapsi valmis vai ei.

Korostaen, että riskitekijät tulee eliminoida vammojen ehkäisemiseksi, prof. DR. Hasan Bombacı päätti sanansa seuraavasti; ”Lasten urheiluvammat sisältävät tulevaisuuden riskejä tapauksissa, joissa kasvulevy vahingoittuu, lukuun ottamatta ilmeistä vammaa. Tästä syystä lasten oikean diagnoosin ja hoidon lisäksi on paljon tärkeämpää ehkäistä urheiluvammoja vähentämällä riskitekijöitä. Näihin toimenpiteisiin voidaan laskea urheiluvälineiden (erityisesti suojamateriaalien) laatu, urheilutilan vaatimustenmukaisuus sekä pelaajien tasa-arvo koon, painon ja kypsyyden suhteen. Tämän lisäksi voi olla tarpeen kehittää erityisiä harjoitusmenetelmiä loukkaantumismekanismeihin joillakin urheilijaryhmillä (esim. naisurheilijan eturistisiteen vamma). Lapsiurheilijoilla olisi oikea lähestymistapa seurata tarkasti niitä alueita, kunnes kehitys on päättynyt vammoissa, jotka voivat vaikuttaa kasvulevyyn."

Samanlaisia ​​mainoksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar