Älä missaa keuhkosolmujen säännöllistä tarkastusta

Älä missaa keuhkosolujen säännöllistä tarkastusta
Älä missaa keuhkosolujen säännöllistä tarkastusta

Oireettomat keuhkosolmukkeet havaitaan yleensä vahingossa rintakehän röntgen- tai tietokonetomografian jälkeen. Nämä kyhmyt, jotka voivat olla enimmäkseen hyvänlaatuisia, ovat yleisempiä kuin odotettiin. On erittäin tärkeää diagnosoida syöpävaaralliset keuhkosolmut mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja suorittaa tarvittavat seurannat. Professori Memorial Şişlin sairaalan keuhkosolukeskuksesta. DR. Mustafa Yaman antoi tärkeitä tietoja keuhkosolmuista.

Kyhmy on epänormaali, epänormaalin näköinen kudoksen kasvu. Keuhkosolmut määritellään epänormaaleiksi kudoskasvuiksi keuhkoissa, joiden halkaisija on 1-30 millimetriä. Kehittyvän tekniikan ja kuvantamisjärjestelmien ansiosta kyhmyjä voi esiintyä keuhkosyövän seulontatestien tai muun sairauden seurauksena. Yli 1 senttimetrin kyhmyt voidaan havaita rintakehän röntgenkuvauksessa ja alle 1 senttimetrin kyhmyt voidaan havaita tietokonetomografiassa. Potilas, jonka radiologisessa raportissa havaitaan kyhmy keuhkoissa, voi panikoida. Mitä on tehtävä, on ottaa välittömästi yhteys erikoislääkäriin. Lisäksi tutkitaan solmun riskiryhmä ja tehdään tarvittava jatkosuunnittelu.

Aiemmat infektiot ovat syitä

Potilaan yksityiskohtainen sairaushistoria on tärkeä keuhkojen kyhmyjen diagnosoinnissa. Bakteerien, sienien tai loisten aiheuttamat tartuntataudit voivat aiheuttaa keuhkosolmukkeita. Tartuntataudit ovat myös yleisiä maassamme. Tuberkuloosi voi myös usein aiheuttaa kyhmyjä ja kudoshäiriöitä keuhkoissa. On myös tärkeää tietää, tupakoiko henkilö. Tiedetään, että pahanlaatuinen keuhkosolmu liittyy tupakan kulutukseen. Solmun tarkan sijainnin ja ominaisuuksien määrittämiseksi sitä on tutkittava erilaisilla kuvantamistekniikoilla. Kyhmyn muoto ja koko ovat tärkeitä hyvän- ja mahdollisesti pahanlaatuisen kyhmyn erottamiseksi toisistaan. Biopsia tehdään myös joskus kudoksen analysoimiseksi keuhkojen kyhmyn tarkan syyn määrittämiseksi.

Kaikki keuhkojen kyhmyt eivät ole syöpä, mutta…

Yksi tai useampi kyhmy saattaa näkyä keuhkoissa. Ulkonäössä voi olla myös kyhmyjä, joita kutsutaan maalasiksi. Kaikki keuhkoissa näkyvät kyhmyt eivät ole syöpä, mutta kyhmyn, jolla on suuri syöpäriski, saaminen varhaisessa vaiheessa on erittäin tärkeää keuhkosyövän hoidossa. Mitä aikaisemmin kyhmy havaitaan, sitä suurempi on hoidon onnistumisprosentti.

Säännöllinen keuhkosolujen seuranta on erittäin tärkeää.

Keuhkosolmuissa on 3 tyyppiä riskiryhmiä, kuten matala ja korkea. Jos henkilö on matalan riskin ryhmässä, häntä on seurattava. Kyhmyn, erityisesti jauhemaisen lasin ulkonäön, seuranta-aika kestää jopa 5 vuotta, jopa pieniriskisessä ryhmässä. Nämä seurannat on suoritettava kokeneiden asiantuntijoiden valvonnassa käyttäen kehittyneitä radiologisia kuvantamisjärjestelmiä aiheuttamatta paniikkia ja pelkoa ja ilman tarpeettomia toimenpiteitä.

Tupakointi lisää syöpäriskiä

Myös tupakointi, ikä ja sukupuoli voivat lisätä syöpäriskiä. Jos henkilö on yli 55 -vuotias ja polttaa yhden savukepakkauksen päivässä, jos potilaalla havaittavassa kyhmyssä ei ole kalkkeutumista, jos kyhmy on lähellä rintakehää ja sen muoto on sisennetty, se on korkean riskin ryhmä. Tämä riski kasvaa kulutettujen savukkeiden määrän ja iän kasvaessa. Muita tärkeitä kriteerejä ovat keuhkosyövän sukututkimus, emfyseeman esiintyminen, kyhmyn kovuusaste, kyhmyn koko ja jotkut säteilyominaisuudet. Mitä aikaisemmin riskialttiita keuhkosolmuja havaitaan, sitä suurempi on hoidon mahdollisuus.

Syöpä voidaan havaita varhaisessa vaiheessa nestemäisellä biopsialla

Keuhkosolujen koko antaa myös tietoa kyhmyistä. Kun havaitaan alle 6 millimetrin kyhmy, riittää, että seurataan tietokonetomografiaa kerran vuodessa. Keuhkosolmu on 6-8 millimetriä, ja riskiryhmässä sitä seurataan 3 kuukauden välein. Yli 8 millimetriä suuret solmut ja riskiryhmä edellyttävät PET-CT-tutkimusta täydellisen diagnoosin tekemiseksi. PET-CT: n tuloksen mukaan biopsia voidaan tarvittaessa suorittaa riippumatta siitä, onko kyhmy keuhkosyöpä vai ei. Tarvittaessa voidaan suorittaa myös nestemäinen biopsia. Nestemäiset biopsiatulokset, joita on alettu soveltaa tekniikan kehityksen myötä, voivat antaa tarkkoja tuloksia lähellä varmuutta. Nestemäinen biopsia; Se on testi, joka suoritetaan kehon kasvainsolujen tai niistä irronneiden solukappaleiden sekä DNA: n ja RNA: n havaitsemiseksi verenkierrossa. Se ei vaadi kirurgista väliintuloa. Toimenpide suoritetaan vain 10 ml: lla verta käsivarresta.

Armin

sohbet

    Ole ensimmäinen, joka kommentoi

    Yorumlar