Toinen tärkeä vaihe ilmailumoottoritekniikoissa

Toinen tärkeä askel lentokonemoottoritekniikoissa
Toinen tärkeä askel lentokonemoottoritekniikoissa

Turbiinimoottoreiden kriittisenä teknologiavaiheena pidettävät "yhden kiteen eväiden valu" -tutkimukset aloitettiin vuonna 2016 KRİSTAL-projektilla, jota tukee puolustusalan puheenjohtajakauden tuotekehitys- ja teknologianhallintaosasto yhteistyössä TEI: n ja TÜBİTAK MAM: n kanssa. Tämän hankkeen laajuuden, hankittujen tietojen ja kokemusten valossa toimitettiin Turkin ensimmäiset kansalliset TEI-ts1400 -jäähdytteiset moottorihelikopterit, joita käytettiin korkeapaineturbiineissa ja jotka saivat päätökseen jäähdyttämättömien turbiiniterien tuotannon. Turbiiniterät ensimmäistä kertaa, Turkin johtava lentokoneteollisuuden moottoreiden yritys TEA - TAI Engine Industries Inc. jonka on suunnitellut, kehittänyt, tuottanut ja hallinnoinut; Turkin ensimmäinen kansallinen helikopterimoottori TEI-ts1400 TS5: ssä käytettävien moottoreiden määrä.Turbiiniterät, yksi ilmailumoottoreiden kriittisimmistä osista, altistuvat korkeille lämpötiloille käyttöolosuhteissa, monipuolisilla voimilla ja vaatimuksilla osien ja moottoreiden eheyden suojaamiseksi ankarissa ympäristöolosuhteissa. Se valmistetaan nikkelipohjaisesta superseoksesta, yksikiteisestä rakenteesta, tarkkuusvalumenetelmällä. Nämä osat soveltuvat työskentelyyn jopa 1400 ° C: n lämpötiloissa niiden erittäin herkkien jäähdytyskanavamallien avulla, ja tärkeä askel otettiin käyttöön yksikiteisten valujen, myöhempien lämpökäsittelyjen ja rikkomattomien säätömenetelmien ansiosta.

TÜBİTAK MAM: n tuottamia yksikiteisiä valettuja eviä korkeat laatustandardit käytetään ensin TEI-TS1400-moottorin kenttätesteissä ja projektin myöhemmissä vaiheissa sertifiointiprosesseissa, jotka ovat erittäin kriittisiä ilmailulle ja sitten lopullinen moottori.

TÜBİTAKin presidentti prof. DR. Hasan Mandal, TEI: n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Prof. DR. Mahmut F. Aksit, TÜBİTAK MAM: n puheenjohtaja Dr. Osman Okur, Materiaali-instituutin johtaja Prof. DR. Metin Usta, johtava asiantuntijainsinööri Assoc. DR. Havva Kazdal Zeytinin lisäksi läsnä olivat TEI- ja TÜBİTAK MAM -projektijoukkojen johtajat ja työntekijät.

Prof. DR. Seremoniaan pitämässään puheessa Mandal sanoi, että TÜBİTAK MAM: n ja TEI: n yhteistyön tuloksena yksikristalliturbiiniterät, jotka kuuluvat lentokoneiden kriittisimpiin tekniikoihin, on onnistuneesti tuotettu.

Korostaen, että sekä jäähdytetty että ei-jäähdytetty järjestelmä kattavat oppimisprosessin suunnittelusta tuotantoon, Mandal sanoi: "Luulen, että kyseessä olevan tuotannon lisäksi täällä hankkimamme osaaminen, kyvyt ja materiaaliteknologiat ovat myös tärkeitä. maamme kehitystä ja kestävyyttä, erityisesti puolustusalalla. " sanoi.

Mandal ilmoitti, että he kehittivät turbiiniterät toimimaan vaikeissa olosuhteissa ja joskus mahdotonta tuoda TEI: n kanssa ja toimittivat ensimmäisen sarjan.

”Tämä on todella tärkeä saavutus maallemme. Kotimaisesta ja kansallisesta tuotannosta sanottiin aina seuraava: "Kyllä, sinulla on helikopteri, mutta onko se paikallinen moottori?" Kyllä, TEI voi tuottaa sen paikallisesti. Kyllä, moottori on olemassa, mutta voiko moottorin sisällä olevia komponentteja valmistaa paikallisesti ja kansallisesti? Kyllä, pystymme nyt valmistamaan turbiinilavat, maamme ensimmäisen kotimaisen ja kansallisen turboakselimoottorin vaikeimman osan, kuten TÜBİTAK MAM. Tämä tekniikka on erittäin kriittinen ja hyvin harvoissa maailman maissa on tätä tekniikkaa. Se on hyvin monimutkainen ja vaikea muotoilu, niitä ei ole helppo tehdä. Saimme sen tapahtumaan. Tämä ei tietenkään ole valmis prosessi. On varmasti jatkoa. Eilen allekirjoitetun Aviation Engine Materials Development - Ore -projektin myötä TÜBİTAK Materials Institute ja TEI voivat nyt tuottaa nikkelipohjaisia ​​superseoksia näihin ja vastaaviin sovelluksiin raaka-aineista alkaen.

TEI: n puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Prof. DR. Mahmut F. Aksit kertoi olevansa myös EYAŞ: n hallituksen jäsen, kun hän oli tiedekunnan jäsen Sabancın yliopistossa, ja selitti, että he tekivät samanlaisia ​​aloitteita teollisuusturbiinien tuolloin tarvitsemille terille ja että ne toivat infrastruktuurin kysymyksessä TÜBİTAK MAMille.

Akşit huomautti, että vaikka he myisivätkin turbiinilapan, joka on yksi ilmailumoottoreiden tärkeimmistä osista, he eivät jaa tekniikkaa, sen valmistustapaa ja vastaavia asioita, ja totesivat päättävänsä kehittää siipitekniikkaa täällä koska he tiesivät TÜBİTAK MAMin infrastruktuurin.

Korostaen, että vaikka lentokoneiden moottoreissa käytettävät evät ovat pienempiä, se on korkeampi tekniikka ja vaikeampi prosessi, Akşit sanoi: "Kiitos Jumalalle, ystävämme TÜBİTAK MAM Materials -instituutissa ovat saavuttaneet tämän otsaansa vaihtamalla ja toivat meille tarvitsemme siipitekniikkaa. " sanoi.

Akşit totesi, että saadut terät eivät olleet ensimmäisiä TÜBİTAKin tuottamia turbiinilapoja, vaan niitä käytettiin TEI-TS1400-moottorissa, jonka ne toimittivat aiemmin TUSAŞ: lle, mutta he eivät voineet järjestää seremoniaa tuolloin.

Akşit totesi ostaneensa edelliset turbiiniterät vähitellen niiden valmistuttua. ”Akshit sanoi:” Tässä näet kokonaisen moottorisarjan. Sekä ensimmäisen vaiheen yksikiteiset, sisäisesti jäähdytetyt terät, mikä on paljon vaikeampaa, että toinen vaihe ovat myös yksikiteisiä, mutta ilman sisäisiä jäähdytyslapoja. Pyrimme käyttämään tätä TS5-numeroisessa moottorissamme. Näitä siipiä käytettiin myös moottoreissa, jotka aiemmin toimitimme TAI: lle. Tämä on TS5-moottorimme täydellinen sarja. Se oli ensimmäinen kerta nähdä heidät yhdessä kokonaisuutena. "

Akşit sanoi, että he toimittivat ensimmäisen kansallisen helikopterimoottorin TEI-TS4 5. joulukuuta, että he tuottivat moottorin TS1400 ja että testit jatkuvat. Toivottavasti nämä terät asennetaan TEI-TS5-moottorillemme numerolla TS1400. Toivon, että he työskentelevät Gökbeyn helikopterilla. " hän puhui.

Akşit sanoi, että kun moottorin kriittisimmät osat on lueteltu, ensimmäisen vaiheen terät tulevat ensin, "Sitten ehkä palotila tulee, sitten toisen tason siivet tulevat lämpötilan ja tekniikan vaikeuksien suhteen. Kompressorin puoli on myös erittäin vaikea, mutta vaikein on ensimmäisen vaiheen yksikiteiset siivet. Kriittisimmät osat. Jos et pysty tekemään tätä, en sano, ettet voi käynnistää moottoria, mutta et voi tuottaa virtaa. Et voi mennä korkeaan lämpötilaan. " käytti ilmaisuja.

Akşit sanoi seuraavat yksikiteisten turbiinien siipien toiminnasta moottoreissa:

”Kaikki suihkumoottorit, kuten muutkin fossiilisten polttoaineiden moottorit, toimivat lämpenevän ilman laajenemisen kanssa. Kuinka lämmitämme ilmaa? Laitamme siihen polttoainetta ja lyömme tulitikkua niin, että ilma lämpenee ja laajenee. Tätä varten meidän on pakattava ilmaa kompressorista. Jos emme purista ilmaa, palamistapahtuma on hyvin hidasta ja saamme paljon pienemmän tehon samalta moottorilta. Aikayksikköä kohti saamamme teho pienenee. Siksi toimitamme sen korkeaan paineeseen. Jotta palaisit tehokkaammin, hanki enemmän moottorin tehoa aikayksikköä kohden. Sellaisena sen sijaan, että käytämme takaosasta ulos tulevaa kaasua suorana impulssina, muutamme osan siellä olevasta energiasta pyörimisliikkeiksi lyömällä näitä kuumia eviä, mikä tukee ilman puristamista kompressorissa. Ilman näitä teriä moottori ei toimisi. Toisin sanoen nämä terät käyttävät kompressoria kuluttamalla huomattavaa tehoa. "

Puheiden jälkeen toimitetun tapahtuman jälkeen tapahtuma päättyi sen jälkeen, kun vieraat vierailivat korkean lämpötilan materiaalien tutkimus-, kehitys- ja korjauskeskuksessa.

sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar