Mikä on vyötärön kalkkeutuminen? Kuinka se diagnosoidaan? Mitkä ovat oireet ja hoito?

vyötärön kalkkeutuminen heikentää elämänlaatua
vyötärön kalkkeutuminen heikentää elämänlaatua

Monet ihmiset sanovat, että pienintäkään liikettä satuttaa, satuttaa, turpoaa ja jopa kuulostaa vyötäröltä. Vaikka jotkut ihmiset pitävät tätä liioiteltuina, nämä oireet ovat osa vyötärön niveltulehduksesta kärsivien ihmisten jokapäiväistä elämää. Tämä tilanne voi kuitenkin vaikuttaa suuresti henkilön elämään ajan myötä, jolloin jopa päivittäiset liikkeet eivät kykene. Avrasyan sairaalan fysioterapia- ja kuntoutusasiantuntija Dr. Şenay Şıldır antaa tärkeitä tietoja vyötärön kalkkeutumisesta.

Geneettinen tekijä on iso tekijä


Nivelten liiallisesta kulumisesta ja niiden rakenteiden heikkenemisestä ja muodonmuutoksesta johtuvaa terveysongelmaa kutsutaan kalkkeutumiseksi. Lannerangan kalkkeutuminen, joka on yksi yleisimmistä nivelten kroonisista sairauksista, tapahtuu yleensä geneettisistä syistä. Lisäksi se on hyvin yleistä ihmisille, jotka harjoittavat fyysisiä liikkeitä kuten kantavat raskaita kuormia.

Oireet voivat edetä salakavalasti ja muuttua vakaviksi valituksiksi ...

Kalkkeutumisen oireet vaihtelevat sairauden vakavuuden mukaan. Yleisimmät valitukset ovat kuitenkin kipu ja jäykkyys. Turvotusta voi esiintyä nivelissä, erityisesti pitkittyneiden liikkeiden jälkeen. Vyötärön niveltulehduksen yleisimmät oireet;

 • Nivelten jäykkyys, joka vähenee liikkuessasi,
 • Rajoitetut liikkeet,
 • Räiskyvä ääni, joka kuuluu, kun nivel taivutetaan,
 • Kipu, joka lisääntyy liikkeen jälkeen,
 • Lievä turvotus nivelen ympärillä,
 • Turvotus, arkuus, punoitus sormissa,
 • Nilkkojen turvotus ja kipu,
 • Turvotus varpaissa
 • Turvotus nivusien ja reiden alueella,
 • Rypistävä ääni polvista liikkumassa.

Kuka kuuluu riskiryhmään?

Vaikka lannerangan kalkkeutumista aiheuttaa monia tekijöitä, joillakin riskitekijöillä on ratkaiseva rooli taudissa. Nämä tekijät voidaan tiivistää seuraavasti;

 • Ikä kasvaa,
 • Ole nainen,
 • Liikalihavuus,
 • Nivelten liikakäyttö
 • Aiemmat nivelvammat,
 • Ammatit, jotka aiheuttavat toistuvaa rasitusta nivelille,
 • Geneettinen taipumus,
 • Ihmiset, joilla on synnynnäisiä nivelsairauksia,
 • Heikot reiden lihakset.

On tiettyjä tilanteita, jotka aiheuttavat kalkkeutumisen ...

Nivelissä on erittäin vahva materiaali, joka peittää luun molemmat päät. Tämä materiaali, jota kutsutaan rustoksi, luo liukkaan ja pehmeän ympäristön ja pohjan nivelliikkeille. Se toimii tyynynä luiden välillä. Kalkkeutumistapauksissa rustokudos heikkenee liiallisen kulumisen vuoksi. Hankautuminen aiheuttaa kulumista ja aiheuttaa kipua. Ajan myötä tämä aiheuttaa nivelten turvotusta, liikkumisvaikeuksia, luiden pirstoutumista ja luun fragmenttien kertymistä niveleksi, joka tunnetaan nivelrottana. Kun luunpalat kutistuvat, ne alkavat kerääntyä ja kehossa voi esiintyä tulehdusta. Tämä tilanne vaikeuttaa kalkkiprosessia.

Kuinka vyötärön kalkkeutuminen diagnosoidaan?

Vyötärön kalkkeutumisen diagnosoimiseksi ensinnäkin lääkärin tulisi suorittaa fyysinen tutkimus. Radiologinen kuvantaminen voi olla edullinen lopulliseen diagnoosiin. Tässä yhteydessä tavallisen tomografian tai MRI: n lisäksi voidaan suorittaa myös verianalyysi ja nivelanalyysianalyysi. Joillekin potilaille voidaan antaa EMG lopulliseen diagnoosiin.

Asianmukaisella hoidolla voit hallita kipua.

Lannerangan kalkkeutumisen hoito perustuu enimmäkseen valitusten hallintaan, potilaan elämänlaadun parantamiseen ja nivelten liikkuvuuden lisäämiseen. Ensimmäisessä vaiheessa oireita voidaan lievittää fysioterapialla. Lääkehoitoa voidaan soveltaa niveltulehduksen lievittämiseen. Samaan aikaan voidaan käyttää vaihtoehtoja, kuten vyötäröinjektiot ja leikkaus edistyneemmille potilaille.


sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar

Liittyvät artikkelit ja mainokset