Mikä on munuaiskasvain? Munuaiskasvaimen oireet, diagnoosi ja hoitomenetelmät

Munuaiskasvaimen tarkkaa syytä ei tunneta
Munuaiskasvaimen tarkkaa syytä ei tunneta

Kasvaimen kehitys munuaisissa havaitaan yleensä 40-vuotiaiden jälkeen. Tarkkaa syytä ei tunneta. Näkyvyyden riski on suurempi tupakoitsijoilla, niillä, jotka ovat pitkään alttiina tietyille kemikaaleille (kuten asbestille, kadmiumille), liikalihaville, niille, joille tehdään hemodialyysi kroonisen munuaisten vajaatoiminnan vuoksi, joilla on korkea verenpaine ja joillakin geneettisillä sairauksilla (kuten VHL-tauti).

Munuaiskasvaimen oireet, havainnot ja diagnoosi


Nykyään suurin osa munuaiskasvaimista havaitaan satunnaisesti, kun ne ovat kooltaan pieniä aiheuttamatta kliinisiä oireita. Tämä johtuu siitä, että vatsan ultraäänitutkimusta tai tomografiaa käytetään laajasti. Ne, jotka kasvavat antamaan oireita, voivat aiheuttaa kylkikipua, verenvuotoa virtsassa ja korkeaa verenpainetta, anemiaa, laihtumista, maksan toiminnan heikkenemistä, joka johtuu joidenkin munuaisten kasvainkudoksesta vapautuneista aineista.

Jos epäillään munuaisen massavaurioita, kuten leviämistä muualta, tai jos potilasta ei voida käyttää, tai jos suunnitellaan ei-kirurgisia hoitomenetelmiä, kuten palaminen-jäätyminen (radiotaajuus-kryoabloituminen), differentiaalinen diagnoosi voidaan tehdä ottamalla biopsia. Muussa tapauksessa suora kirurginen hoito aloitetaan ilman biopsiaa.

Munuaiskasvainten hoito

Kasvaimissa, jotka eivät ole suuria (yleensä 7 cm tai alle), kasvain voidaan poistaa ilman koko munuaisen poistamista (osittainen-osittainen nefrektomia). Suurissa massoissa tai tapauksissa, joissa munuaista ei voida säästää, koko munuaiset ja ympäröivä rasvakudos poistetaan (radikaali nefrektomia). Nämä leikkaukset voidaan suorittaa avoimena, laparoskooppisesti tai robotti-apuna laparoskooppisesti.

Tiedetään, että kasvainten massojen poistaminen munuaisista, mikäli mahdollista, on hyödyllistä selviytymisen kannalta, vaikka siinä olisi merkkejä leviämisestä muihin kehon osiin.

Tapauksissa, joissa kasvain rajoittuu munuaiskudokseen, kirurginen hoito riittää eikä lisähoitoa anneta jälkikäteen. Kun esiintyy alueellisia imusolmukkeita tai etäelinten leviäminen, annetaan ensin immunomoduloivat lääkkeet (Interleukiini 2, Interferoni alfa). Toisessa vaiheessa käytetään lääkkeitä (tyrosiinikinaasin estäjät, antiangiogenetiikka) munuaiskasvaimen verisuonten rakenteen ja verenkierron vähentämiseksi ja ruokkimiseksi. Kemoterapia voi olla hyödyllinen joissakin erityisissä munuaiskasvaimissa.


sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar

Liittyvät artikkelit ja mainokset