Älä sano, että se on allergiaa kylmälle säälle!

Huomiota kylmäallergiaan, mikä on kylmäallergia, mitkä ovat sen oireet ja hoitomenetelmät
Huomiota kylmäallergiaan, mikä on kylmäallergia, mitkä ovat sen oireet ja hoitomenetelmät

Sää viileneminen voi tuoda joitain ongelmia allergioille alttiiden ihmisten kanssa. Kylmä nokkosihottuma, joka tunnetaan kylmäallergiana; tapahtuu altistettaessa kylmälle ilmalle ja vaikutukset voivat olla vakavia. Allergia- ja astmayhdistyksen puheenjohtaja ja lastenallergia-asiantuntija prof. DR. Ahmet Akçay selitti yksityiskohdat kylmästä urtikariasta. Mikä on kylmäallergia? Mitkä ovat oireiden diagnoosi ja hoitomenetelmät?

Mikä on kylmä nokkosihottuma?


Kylmäallergia, kylmä nokkosihottuma, on ihoreaktio, joka tapahtuu muutama minuutti kylmälle altistumisen jälkeen. Kutina kehittyy kärsivällä alueella. Ihmiset, joilla on kylmä nokkosihottuma, kokevat hyvin erilaisia ​​oireita. Joillakin ihmisillä on pieniä reaktioita kylmään, kun taas toisilla on vakavia reaktioita. Joillekin ihmisille, joilla on tämä tila, uinti kylmässä vedessä voi aiheuttaa erittäin matalan verenpaineen, pyörtymisen tai sokin. Nokkosihottuma on yleisin allerginen ihosairaus lapsilla. Se tunnetaan myös nokkosihottumana tai ihottumana ja kehittyy joskus kylmän vuoksi

Kylmät allergiaoireet

Kylmän urtikarian oireet alkavat heti sen jälkeen, kun iho on altistunut äkilliselle ilman lämpötilan tai kylmän veden laskulle. Kosteat ja tuuliset olosuhteet voivat lisätä oireiden puhkeamisen todennäköisyyttä. Pahimmat reaktiot tapahtuvat yleensä täydellä ihoaltistuksella, kuten uimassa kylmässä vedessä. Tällainen reaktio voi aiheuttaa tajunnan menetystä ja tukehtumisen. Kylmän urtikarian oireet voivat vaihdella vakavuudeltaan ihmisittäin. Kylmän allergian oireita voivat olla:

 • Väliaikaiset punertavat, kutisevat täplät (nokkosihottuma) kylmälle altistuneella ihoalueella
 • Reaktio pahenee ihon lämmetessä.
 • Käsien turvotus kylmien esineiden käsittelyssä,
 • Huulten turvotus kylmää ruokaa tai juomia käytettäessä,
 • Vakavia kylmäallergiareaktioita ovat:
 • Koko kehon reaktio (anafylaksia), joka voi aiheuttaa pyörtymistä, sydämentykytystä, raajojen tai vartalon turvotusta ja sokkia
 • Kielen ja kurkun turpoaminen, mikä voi vaikeuttaa hengitystä.

Kylmän urtikarian diagnosointi

Kylmän urtikarian diagnosoinnissa otetaan ensin sukututkimus ja tutkimustulokset. Kylmä nokkosihottuma voidaan diagnosoida asettamalla jääkuutio iholle viiteen minuuttiin. Jos sinulla on kylmä nokkosihottuma, muodostuu kohonnut, punainen kyhmy (pesä) muutaman minuutin kuluttua jääkuution poistamisesta. Jääkuutiotesti on yleensä lopullinen testi. Tapauksissa, joissa jäätesti ei ole riittävä, voidaan suorittaa joitain verikokeita differentiaalidiagnoosin taustalla olevien syiden löytämiseksi. Kylmien allergioiden diagnosoinnissa ja hoidossa on hyödyllistä, että alle 18-vuotiaat lapset tekevät lastenallergiat ja yli 18-vuotiaat aikuisten allergia-asiantuntijat.

Kylmän urtikarian haitat

Kylmää urtikariaa voidaan nähdä alueilla, joihin keho koskettaa, tai kaikilla alueilla. Kylmällä nokkosihottumalla voi joskus olla tärkeitä ja kriittisiä seurauksia. Uinti, erityisesti kylmässä vedessä, voi aiheuttaa sekavuutta, matalaa verenpainetta ja tajunnan menetystä. Siksi on tärkeää, että kylmää urtikariaa sairastavat ihmiset eivät ui kylmässä vedessä. Muuten nämä vedessä esiintyvät oireet voivat aiheuttaa esimerkiksi hukkumista.

Kylmän allergian ehkäisytavat

 • Suojaa ihoasi kylmältä tai äkillisiltä lämpötilan muutoksilta. Jos aiot mennä uimaan, upota ensin kätesi veteen ja harjoita kehosi veteen. Keskustele allergologin kanssa ennen uimista ja ota tarvittaessa antihistamiinilääkkeitä lääkärin valvonnassa.
 • Vältä jääkylmiä juomia ja ruokia, jotta kurkku ei turpoaisi. Nesteelle, nielulle ja kielelle joutuessaan se voi aiheuttaa turvotusta ja hengitysvaikeuksia.
 • Jos lääkäri on määrännyt adrenaliinin autoinjektorin, ota se mukaan vakavien reaktioiden välttämiseksi ja kiinnitä huomiota tämän lääkkeen viimeiseen käyttöpäivään.
 • Jos olet menossa leikkaukseen, keskustele etukäteen kirurgiisi kylmästä urtikariastasi. Kirurginen ryhmä voi ryhtyä toimenpiteisiin estääkseen kylmään liittyvät oireet leikkaussalissa.

sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar

Liittyvät artikkelit ja mainokset