Mikä on kvantitatiivinen elvytys? Missä tilanteissa CRP lisääntyy? Kuinka mitata CRP-arvo?

Mikä on kvantitatiivinen cpr crp, nousee missä tapauksissa kuinka crp-arvo mitataan
Mikä on kvantitatiivinen cpr crp, nousee missä tapauksissa kuinka crp-arvo mitataan

CRP (C-reaktiivinen proteiini) on maksassa tuotettu proteiini. Kehomme antaa monimutkaisen vastauksen tilanteisiin, kuten infektio, kasvain ja trauma. Seerumin CRP-pitoisuuden lisääminen, ruumiinlämpötilan nostaminen ja valkosolujen määrän lisääminen ovat osa vastausta. Tämän fysiologisen vasteen tarkoituksena on poistaa infektiota tai tulehdusta aiheuttava tekijä, vähentää kudosvaurioita ja aktivoida kehon korjausmekanismi. Seerumin CRP (C-reaktiivinen proteiini) -pitoisuudet ovat hyvin pienet terveillä koehenkilöillä. Tässä mainitsemamme vasteen alkaessa seerumipitoisuus voi nousta nopeasti, jopa 24 kertaa 1000 tunnin kuluessa. Kun CRP: n kasvua aiheuttava tekijä häviää, CRP: n määrä seerumissa pienenee 18-20 tunnin sisällä ja palaa normaalille tasolle. CRP-testiä käytetään parametrina tulehdus- ja tartuntatautien, erityisesti sydän- ja verisuonitautien, diagnosoinnissa ja hoitovasteen seurannassa.

Kuinka CRP (C-reaktiivinen proteiini) -arvo mitataan?


Ottamalla verinäyte laboratoriossa mitataan CRP-pitoisuus veriseerumissasi. Nälkä ja kylläisyys eivät vaikuta CRP-testiin. Arvot eivät muutu päivällä, se voidaan tehdä milloin tahansa. Koska jotkut testit, jotka voidaan suorittaa yhdessä, edellyttävät kuitenkin paastoa, ne mitataan mieluiten paastoamisen aikana.

Miksi CRP (C-reaktiivinen proteiini) mitataan?

Lääkäri saattaa pyytää sinua mittaamaan tilanteen diagnoosin selvittämiseksi, kuten infektio, tulehdussairaus, kasvaimen muodostuminen tai kasvaimen etäpesäkkeet, sydänkohtaus ja aivohalvausriski. Lisäksi, jos sinua hoidetaan näiden sairauksien vuoksi, mittausta voidaan pyytää, jotta ymmärretään hoitovasteen laajuus.

Mikä on HS-CRP-testi? Miksi se tehdään?

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on osoitettu, että sydän- ja verisuonitaudit liittyvät "ateroskleroottisen plakin" muodostumiseen, joka tunnetaan ihmisten keskuudessa arterioskleroosina, heikentämällä verisuoniseinää. Tulehduksellisilla mekanismeilla uskotaan olevan merkitys suonen seinämän heikkenemisessä ja plakin muodostumisessa ja aluksen kapenemisessa. Se tosiasia, että CRP (C-reaktiivinen proteiini) ei eristetty terveistä astioista, vaan ateroskleroottisista astioista, joissa plakin muodostuminen on muotoiltu, on tehnyt CRP-mittauksesta tärkeän parametrin sydän- ja verisuonitautien havaitsemiseksi.

CRP-tasojen nousu osoittaa tulehdusta (sydänvaltimoissa), joka lisää sydänkohtauksen riskiä. Sydänkohtauksen jälkeen korkea CRP voidaan mainita. Jos sinulla on suurempi sydänsairauksien tai muiden tulehdussairauksien riski kuin väestössä, lääkäri voi myös tilata korkeamman herkkyyden hs-CRP (korkean herkkyyden CRP) -testin CRP (C-reaktiivinen proteiini) -testin sijaan.

American Heart Association (AHA) suosittelee CRP: n käyttöä kardiovaskulaaristen riskien havaitsemisessa. Riskiluokitus on seuraava. Hs-CRP;

 • Pieni riski, jos <1 mg / l
 • Jos 1-3 mg / l on keskiriski
 • > 3 mg / l pidetään suurena sydänsairauksien riskinä.

Mikä on CRP: n normaaliarvo?

Se on vähän vastasyntyneillä, mutta nousee muutaman päivän kuluttua ja saavuttaa aikuisten arvot. Keskimääräinen seerumin CRP-taso terveillä henkilöillä on 1.0 mg / l. Ikääntymisen myötä CRP: n keskimääräinen arvo voi nousta 2.0 mg: aan / l. 90 prosentilla terveistä henkilöistä CRP-arvo on alle 3.0 mg / l. CRP-arvojen, jotka ylittävät 3 mg / l, ei katsota olevan normaalia ja taustalla oleva sairaus, vaikka taudista ei olisi selkeää kuvaa. Jotkut laboratoriot antavat CRP-pitoisuuden mg / dl. Tällöin tulokseksi voidaan antaa 1/10 mg / l.

Missä sairauksissa CRP (C-reaktiivinen proteiini) arvo nousee?

 • infektiot
 • Sydänkohtaus
 • Aivohalvaus
 • aivokalvontulehdus
 • Tulehdukselliset (tulehdukselliset) sairaudet: Crohnin tauti, tulehduksellinen suolistosairaus (IBD), Välimeren perhe-kuume, Kawasakin tauti, nivelreuma (nivelreuma), systeeminen lupus erythematosus (SLE)
 • Akuutti haimatulehdus
 • Trauma, palovammat ja murtumat
 • Elin- ja kudosvaurio
 • Kirurgisten toimenpiteiden jälkeen
 • syöpä

Näiden tilanteiden lisäksi raskaudessa voidaan havaita pieni lisäys. CRP: n lisääntymistä on havaittu naisilla, jotka saavat postmenopausaalista hormonikorvaushoitoa. Suuremmat arvot saattavat olla kyseenalaisia ​​tupakoitsijoissa ja liikalihavuuden yhteydessä.

Mitä CRP: n (C-reaktiivisen proteiinin) lisääntyminen tarkoittaa veressä?

Plasman CRP-arvo on hyvin pieni terveillä ihmisillä. Kohonnut CRP-arvo osoittaa tulehdusta tai infektiota kehossa, aivohalvauksen tai sydänkohtauksen, äskettäisen sydänkohtauksen, kudoskuoleman tai kasvaimen riskiä. Se antaa myös lääkärillesi idean CRP-laukauksen aiheuttavan sairautesi kulusta. Tauti ei ole diagnoosin suhteen erityinen havainto, toisin sanoen sitä ei voida diagnosoida vain tarkastelemalla kohonnutta C-reaktiivisen proteiinin arvoa. Diagnoosin tekemiseksi muita tutkimusmenetelmiä, mukaan lukien fyysinen tutkimus, ja tutkimuksista saatuja tuloksia arvioidaan yhdessä.

Onko CRP: n (C-reaktiivisen proteiinin) kasvu havaittavissa?

CRP-arvon nousu ei tunnu suoraan, mutta CRP lisääntyy tulehduksen ja infektion läsnä ollessa. Tulehduskohtaiset oireet, kuten ruumiinlämpötilan nousu, paikallinen lämpötilan nousu, kipu, punoitus, turvotus tai heikkous, väsymys.

Mitä CRP (C-reaktiivinen proteiini) pudotus tarkoittaa?

CRP: n (C-reaktiivinen proteiini) normaali arvo veriplasmassa on alle 1.0 mg / l. Joten sitä on saatavana hyvin pieninä määrinä. Mitä pienempi arvo, sitä pienempi riski sydän- ja verisuonitauteista tai tulehdussairaudista. Jos sinulla on ennen tiettyä tautia ja arvo on laskenut saamasi hoidon jälkeen, se osoittaa, että vastaat hyvin hoitoon. Esimerkiksi, jos CRP-arvo on noussut vakavan bakteeri-infektion vuoksi ja CRP-arvo on laskenut antibioottihoidon jälkeen, tämä tarkoittaa, että infektio on kadonnut.

Kuinka vähentää CRP (C-reaktiivinen proteiini) -arvoa?

CRP (C-reaktiivinen proteiini) on markkeri edellä mainituille sairauksille. CRP-arvon laskemiseksi on syytä diagnosoida perussairaus ja suunnitella hoito. Kun taustalla olevaa tautia hoidetaan, CRP-arvo pienenee myös vasteena hoitoon. CRP-arvon suoraan alentamiseksi ei ole lääkehoitoa.

Sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiä on mahdollista vähentää muuttamalla elämäntapoja, lukuun ottamatta ilmeisiä tautitiloja. Sydän- ja verisuonitaudit ja diabetes aiheuttavat CRP-arvon nousun. Varotoimenpiteenä näitä sairauksia vastaan, kun muutamme elämäntapojamme, voimme epäsuorasti vähentää CRP-arvoa. Nämä toimenpiteet eivät liity vain CRP: hen, vaan myös terveyden suojelemiseen yleensä.

Esimerkiksi;

 • Päästä eroon ylipainosta
 • Tupakoinnin lopettaminen ja käytetyn savun välttäminen
 • Älä liioittele sitä alkoholin kulutuksella
 • Vältä kaloreita sisältäviä ruokia ja tyydyttyneitä rasvoja
 • Mieluummin ruokaöljyjä, kuten oliiviöljyä, on valmistettu voin, talin ja margariinin sijaan
 • Maitotuotteiden kuten maidon ja juuston, jogurtin tai rasvattoman tai ilman
 • Luodaan ruokavalio, joka perustuu vihanneksiin, jyviin ja palkokasveihin eläinruokien sijaan
 • Runsaasti massaa sisältävä ravinto: Kasvien osia, jotka heitetään ulos ilman pilkkomista, kutsutaan "selluksi". Kuitupitoisten elintarvikkeiden kuten kauran, ruis, ohra, riisi, bulgur, herneet, pavut, purjo, pinaatti, kikherneet ja kuivatut pavut kuluttavat myös kolesterolia.
 • Rajoittamalla punaisen lihan kulutus 1-2 annokseen viikossa, valitsemalla kana tai kala punaisen lihan sijaan
 • Yritetään syödä runsaasti omega-3-ruokavaliota
 • Liikunta säännöllisesti
 • Vältä jalostettuja elintarvikkeita
 • Vältä korkealaatuisia transrasvoja sisältäviä valmisruokia (kakku, keksi, vohveli, sirut jne.)
 • Ruoanvalmistustapa voi myös aiheuttaa tulehdusreaktion pitkällä aikavälillä. Grillaamista, kiehumista tai paistamista suositellaan paistamisen ja hiilen keittämisen sijaan.

Jos sinulla on sydän- ja verisuonitautien riski; Jos sinulla on kroonisia sairauksia, kuten kohonnut verenpaine ja diabetes, jos saat syöpähoitoa, on erittäin tärkeää, ettet häiritse rutiinivalvontasi ja jätä lääkärin seurantaa.


sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar

Liittyvät artikkelit ja mainokset