Mitä eroa on flunssa ja Covid-19?

Mitä eroa on flunssa ja covid
Mitä eroa on flunssa ja covid

Syksy-talvikuukausien saapuminen on johtanut influenssatapausten lisääntymiseen COVID-19-tapausten lisäksi. Anadolun lääketieteellisen keskuksen tartuntatautien asiantuntija Assoc. DR. Elif Hakko sanoi: "Vaikka koronaviruksen aiheuttamat COVID-19-taudin oireet ovat hyvin samanlaisia ​​kuin flunssan oireet, on joitain tärkeitä eroja.


Molempien virusten yleisiä oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, heikkous, kurkkukipu, vuotava tai tukkoinen nenä, nivelkipu ja päänsärky. Toisin kuin flunssa, COVID-19 voi myös kokea ripulia, pahoinvointia, oksentelua, haju- ja makuaistin heikkenemistä, heikentynyttä keskittymistä ja sekavuutta. Kun nämä oireet havaitaan, on tärkeää, että haet terveydenhuoltolaitokseen ja sinulla on testi selvittääksesi, onko sinulla flunssa vai COVID-19. "Jos sinulla on vakavia valituksia, kuten rintakipu, hengenahdistus, huimaus ja voimakas päänsärky, ota heti yhteyttä sairaalan hätäpalveluun."

Flunssa johtuu yleensä influenssa A- ja influenssa B -virusten leviämisestä. Korostamalla, että nämä virukset voivat aiheuttaa epidemioita varsinkin talvikuukausina, Anadolu Medical Centerin tartuntatautien asiantuntija Assoc. DR. Elif Hakko sanoi: "Influenssarokotteella on mahdollista suojautua influenssaepidemioilta. COVID-19: ää vastaan ​​ei kuitenkaan ole vielä kehitetty rokotetta. Rokotustutkimukset jatkuvat kaikkialla maailmassa suojaamaan COVID-19: tä ”, hän sanoi.

Molemmat virukset välittyvät pisaroilla

Korostetaan, että influenssavirukset siirtyvät koronaviruksen kaltaisilta ihmisiltä ihmisille, toisin sanoen pisaroiden kautta, Assoc. DR. "Nämä pisarat voidaan välittää aivastamalla, yskimällä, puhaltamalla tai jopa puheella, pisaroilla, jotka tulevat ihmisten suusta ja nenästä", Elif Hakko sanoi. Jos toinen henkilö hengittää näitä pisaroita tai jos he koskettavat likaista pintaa viruksella ja koskettavat suuta, nenää tai silmiä, virus voi tarttua tälle henkilölle.

Mahdollista saada flunssa ja COVID19 samanaikaisesti

Muistuttaen, että molemmat virukset voidaan tartuttaa aiheuttamatta oireita, Tartuntatautien asiantuntija Assoc. DR. Elif Hakko sanoi: "Jos sinulla on jokin näistä viruksista, voit tartuttaa muita ihmisiä, vaikka sinulla ei ole oireita. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että COVID-19 siirtyy paljon helpommin kuin influenssavirukset. Toisin sanoen, ruuhkaisessa ympäristössä oleva henkilö, joka kantaa koronavirusta, voi tartuttaa monia ihmisiä tässä ympäristössä. Vaikka kyseessä on harvinainen tilanne, on mahdollista saada kiinni sekä flunssa että koronavirus samanaikaisesti.

Kiinnitä huomiota oireisiin, kuten hengenahdistukseen, huimaukseen, pahoinvointiin ja oksenteluun

Todetaan, että sekä COVID-19- että flunssavirukset voivat aiheuttaa lieviä sairauksia, mutta ne voivat myös aiheuttaa vakavia terveysongelmia. DR. Elif Hakko sanoi: ”Molempien virusten yleisiä oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, heikkous, kurkkukipu, vuotava tai tukkoinen nenä, nivelkivut ja päänsärky. Toisin kuin COVID-19-flunssa, sillä voi olla myös oireita, kuten ripuli, pahoinvointi ja oksentelu. Joillakin COVID-19-potilailla voidaan havaita myös haju- ja makuhäviöitä, heikentynyttä keskittymistä ja sekavuutta. COVID-19 näyttää vaikuttavan negatiivisesti kaikkiin kehon elimiin. Kun nämä oireet havaitaan, on tärkeää, että haet terveydenhuollon laitokselta ja saat testit selvittääksesi, onko sinulla flunssa vai COVID-19. "Jos sinulla on vakavia valituksia, kuten rintakipu, hengenahdistus, huimaus ja voimakas päänsärky, ota heti yhteyttä sairaalan hätäpalveluun."

Molemmissa sairauksissa on tärkeää pysyä kotona ja olla eristetty, jotta perhe ei tartu.

Tartuntatautien asiantuntija Assoc, joka sanoi, että flunssan oireet kulkevat yleensä 4-5 päivässä ja että tämän taudin kuluminen voi joskus kestää 7 päivää. DR. Elif Hakko sanoi: "COVID-19-infektio voi kuitenkin kestää 10 päivää tai jopa pidempään. On tärkeää pysyä kotona, kun olet saanut tartunnan sekä flunssa- että COVID-19-infektiossa, ja elää kotona erillään perheesi tartunnan välttämiseksi. Molemmista sairauksista on mahdollista päästä eroon lepäämällä kotona, kuluttamalla runsaasti nesteitä ja käyttämällä kuumetta alentavia lääkkeitä. Joissakin tapauksissa molemmat sairaudet voivat kuitenkin johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten keuhkokuume, vaikea hengitysvajaus, sydän-, aivo- ja lihaskudosten tulehdus. Nämä komplikaatiot nähdään yleensä niillä, joilla on kroonisia sairauksia ja pitkälle edenneissä ikäryhmissä. "COVID-19 voi myös aiheuttaa joitain terveysongelmia, kuten veren hyytymistä ja monijärjestelmän tulehduksellista oireyhtymää lapsilla." Assoc. DR. Elif Hakko teki muistutuksia influenssavirusten ja COVID-19: n suojaamiseksi ja leviämisen estämiseksi:

  • Kun menet ulos talosta, käytä naamiota niin, että se peittää nenän ja leuan.
  • Käsinpesu usein.
  • Säilytä sosiaalinen etäisyys kaikissa ympäristöissä, pidä vähintään 3-4 askeleen etäisyys ihmisistä.
  • Älä koske suuhun, kasvoihin, silmiin ja nenään käsillä.
  • Älä oleskele mahdollisimman paljon ruuhkaisissa ja suljetuissa ympäristöissä, pidä poissa sairaista ihmisistä, älä ota yhteyttä.
  • Desinfioi säännöllisesti kosketuksiin joutuneet pinnat.
  • Älä aivastele tai yskää kädessäsi. Aivastaa tai yskää käsivartesi sisäpuolella tai lautasliinalla.
  • Jos olet sairas, istu kotona.

sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar

Liittyvät artikkelit ja mainokset