Mikä on turvatyyny, miten se toimii? Missä tilanteissa turvatyyny ei aukea?

Mikä on turvatyyny? Kuinka se toimii?
Mikä on turvatyyny? Kuinka se toimii?

Turvatyyny (Turvatyyny, lisäsuojajärjestelmä / SRS), joustavasta materiaalista valmistettu suojajärjestelmä, joka estää matkustajan loukkaantumisen avautumalla erittäin nopeasti kaasun tai ilman törmäyksessä. Tyypillinen turvatyyny laukeaa alle 1/10 sekunnissa, sitten tyhjenee muutaman sekunnin kuluttua, mikä helpottaa matkustajan liikkumista ja poistumista ajoneuvosta.

Turvatyynyn työjärjestelmä


Kun ajoneuvosi etuosa osuu onnettomuustapauksissa, nopeus hidastuu välittömästi ja hidastuu. Kiihtyvyysanturi havaitsee tämän välittömän nopeuden menetyksen, havaitsee ajoneuvon nopeuden muutoksen. Elektroninen anturi määrittää ajoneuvon kiihtyvyyden ja mittaa ajoneuvon nopeuden muutoksen. Toisin sanoen kiihtyvyysanturijärjestelmä yrittää määrittää iskun tarkan koon. Jos kohdistettu voima saa ajoneuvon hidastusjärjestelmän toimimaan, turvatyynypiiri alkaa toimia. Vahinkojen määrällä on tärkeä rooli tässä. Toisin sanoen turvatyynyjärjestelmä aktivoituu, kun ajoneuvon hidastinjärjestelmä aktivoituu. Tämä on syy, miksi tämä turvatyynyjärjestelmä ei käynnisty normaalissa jarrutuksessa. Anturien kautta aktivoituva turvatyynypiiri kulkee tietyn määrän virtaa tietyn lämmityselementin läpi. Lämmityselementin avulla kemiallinen räjähde voidaan aktivoida tässä. Pian tämän stimuloinnin jälkeen ajoneuvosi turvatyynyjärjestelmä on toimintakunnossa arviolta 20 millisekuntia. Ja hyvin lyhyessä ajassa turvatyyny aktivoituu ja täyttyy.

Turvotusta aiheuttava kemikaali on natriumhappoa vanhoissa ajoneuvoissa, mutta uusia kemikaaleja voidaan käyttää uusissa tuotannoissa. Tämän järjestelmän stimulaation myötä räjähdyskykyinen materiaali osoittaa palamista ja puristetussa tilassa olevasta nailonrakenteisesta tyynystä ajoneuvon ohjauspyörän takaosaan tulee kaasutäyttö suurella nopeudella ja vahingoittamatta ihmisten terveyttä. Typpi- tai argonkaasua voidaan yleensä käyttää tähän kaasuun. Kiihtyneen ja syttyvän materiaalin leviämisen myötä turvatyyny alkaa täyttyä suurella nopeudella kuljettajan edessä. Tietojen mukaan turvatyyny täyttyy 30-40 millisekunnin sisällä onnettomuuden jälkeen. Ajoneuvojen metsästystyynyjä ympäröi kalkkimainen materiaali, kuten talkki. Syy miksi hän halaa tällä tavalla; jotta turvatyynyjen kokoonpano toimisi sujuvasti. Ajoneuvon kanssa tapahtuvan onnettomuuden sattuessa ajoneuvon kuljettaja menee ajoneuvon eteen, missä ajo-osa törmää turvatyynyyn ja onnettomuuden vakavuus vähenee. Turvatyynyjärjestelmissä oleva kaasu purkautuu turvatyynyjärjestelmän tietyissä osissa olevien hyvin pienten osien ansiosta.

Kunnes ajoneuvo hidastuu, melkein kaikki turvatyynyn kaasut ovat tyhjentyneet. Itse asiassa 30-40 millisekuntia, jonka sanotaan olevan turvatyynyn täysi täyttöaika, vastaa hyvin pientä aikaa. Tutkimusten mukaan, kun tiedetään, että vilkkumisaikamme on noin 100-200 millisekuntia, on melko havaittavissa, kuinka vähän tämä aika on. On kuitenkin syytä huomata, että ajoneuvojen turvatyynyjen lisäksi turvavöillä on myös erittäin tärkeä arvo. Ajoneuvohihna ja turvatyyny ovat järjestelmällisesti toimivia mekanismeja. Yksi ilman toista ei ole tilanne, joka tarjoaa sinulle paljon turvallisuutta.

Missä tilanteissa turvatyyny ei aukea?

  • Lievissä vakavissa törmäyksissä
  • Kun ajoneuvo kaatuu
  • Jos ajoneuvo kaatuu,

turvatyynyt eivät aukea.

Turvatyynyn historia

Ensimmäiset turvatyynyratkaisut ilmestyivät 1950-luvun alussa. Nämä olivat kuitenkin ideoita, joita ei voitu pitää kypsinä. Vuonna 2012 jätetty patentti oli järjestelmän kannalta samanlainen kuin nykyinen turvatyyny. Järjestelmän tärkein ero oli se, että kuljettajan oli avattava turvatyyny napin painalluksella! Toinen kiistanalainen asia tämän tekniikan suhteen oli jonkinlaisen patruunan käyttö turvatyynyn täyttämiseen kaasulla. Täällä keskusteltiin siitä, kuinka patruunat tulisi varastoida tehtaalla ja mitkä turvatoimet tulisi toteuttaa sen jälkeen, kun ne on asennettu autoon. Ensimmäistä tällä hetkellä käytetyn tyynyn turvatyynyä alettiin käyttää Mercedes-Benz W1980 S-sarjan sarjassa vuonna 126 nimellä Supplemental Restraint Systems (SRS). Ensimmäistä matkustajan turvatyynyä käytettiin vuonna 1987 Porsche 944: n kuljettajan turvatyynyn kanssa. Vuosien varrella turvatyynystä on tullut yleistä ja siitä on tullut vakiovaruste lähes kaikissa autoissa.


sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar

Liittyvät artikkelit ja mainokset