Mikä on melusaaste, miten se tapahtuu ja miten se estetään?

Mikä on melusaaste, miten se tapahtuu ja miten se estetään?
Mikä on melusaaste, miten se tapahtuu ja miten se estetään?

Melusaaste, joka tunnetaan myös nimellä melusaasteena, on mikä tahansa ihmisten, eläinten tai koneiden aiheuttama melu, joka vaikuttaa negatiivisesti ihmisten tai eläinten elämään ja häiritsee sen tasapainoa. Yksi yleisimmistä melusaasteista on erityisesti moottoriajoneuvojen aiheuttama pilaantuminen.


Maailmanlaajuisesti yleisin melutyyppi johtuu kuljetusjärjestelmistä. Moottoriajoneuvojen lisäksi tärkeä paikka on myös lentokoneiden ja rautatiekulkuneuvojen aiheuttamalla melulla. Kaupunkisuunnittelun virheet saattavat aiheuttaa teollisuus- ja asuinalueiden vierekkäisyyden, minkä seurauksena teollisuusalueen aiheuttama melusaaste voi vaikuttaa haitallisesti naapurikuntien asukkaiden terveyteen. Muita melusaastetta aiheuttavia tekijöitä ovat auton hälytykset, hätäsireenit, erilaiset kodinkoneet ja kodinkoneet, tehdas-koneiden äänet, rakennus- ja korjaustyö, meluiset eläimet, äänijärjestelmät, kaiuttimet, tulitikut, viihde, uskonnollinen sisältää sosiaalista toimintaa.

Ihmisten terveysvaikutukset

Melun vaikutuksia ihmisten terveyteen voi esiintyä sekä terveyden että käyttäytymisen suhteen. Kaikenlainen melu, jota kutsutaan meluksi, vaikuttaa ihmisen terveyteen fysiologisesti ja psykologisesti. Nämä ei-toivotut äänet voivat aiheuttaa monia seurauksia, kuten hermostuneisuutta, aggressiota, hypertensiota, korkeaa stressiä, tinnitusta tai korvien surinaa, kuulon heikkenemistä, unihäiriöitä.

Näiden tulosten joukossa, vaikka stressi ja hypertensio voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin, tinnitus ja kolina voivat aiheuttaa unohdusta, vakavia henkisiä masennuksia ja joskus paniikkikohtauksia.

Melun hallinta

Hallintahierarkiakonseptia käytetään melun vähentämiseen ympäristössä tai työpaikalla. Teknisellä melunhallinnalla voidaan vähentää melun leviämistä ja suojella ihmisiä liialliselta melulta. Jos melunhallinta ei ole asianmukaista tai riittävää, ihmiset voivat ryhtyä toimiin suojautuakseen melusaasteen haitallisilta vaikutuksilta. Ihmiset voivat suojata korvien kuuloterveyttä käyttämällä kuulonsuojaimia (esim. Korvatulppia tai korvatulppia), jos heidän on oltava äänekkäässä ympäristössä. Viime vuosina Yhdysvalloissa on syntynyt Buy Quiet -ohjelmia ja -aloitteita ammattimeluriskien torjumiseksi. Nämä ohjelmat kannustavat hiljaisempia ajoneuvoja ja laitteita ostamaan ja valmistajia suunnittelemaan hiljaisempia laitteita.

Valtateiden melua ja muita kaupunkitekijöitä voidaan vähentää kaupunkisuunnittelulla ja paremmalla tien suunnittelulla. Ajoradan melua voidaan vähentää käyttämällä melunestoja, rajoittamalla ajoneuvon nopeutta, muuttamalla tien pinnan rakennetta, rajoittamalla raskaita ajoneuvoja, suunnittelemalla parempia renkaita, käyttämällä liikenteenohjaimia, jotka parantavat ajoneuvon virtausta jarrutuksen ja kiihdytyksen vähentämiseksi. Paikalliseen topografiaan, meteorologiaan, liikennetoimintoihin ja haluttuun melumäärään kohdistuvan tietokonemallin luominen tieliikenteen vähentämiseksi on tärkeää näiden strategioiden toteuttamisessa. Jos näitä ratkaisuja tutkitaan tien suunnittelussa, myös rakennuksen melunvaimennuskustannukset pienenevät.

Lentokoneiden melua voidaan vähentää käyttämällä hiljaisempia suihkumoottoreita. Lentoreitin ja kiitotien käyttöajan muuttaminen päivällä hyödyttää myös lentokentän lähellä asuvia.jutella


Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar