Kuka on Abdi İpekçi?

Kuka on Abdi İpekçi
Kuka on Abdi İpekçi

Abdi İpekçi (9. elokuuta 1929 - 1. helmikuuta 1979), turkkilainen toimittaja ja kirjailija. Suoritettuaan peruskoulutuksensa hän valmistui Galatasarayn lukiosta. Sitten hän jatkoi jonkin aikaa oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Hän työskenteli urheilutoimittajana, sivusihteerinä ja useiden sanomalehtien kuten Yeni Sabah, Yeni İstanbul ja İstanbul Ekspres Gazetesi päätoimittajana. Hänestä tuli Ali Naci Karacanin julkaiseman Milliyet Newspaperin (1954) päätoimittaja, ja jonkin ajan kuluttua hänestä tuli päätoimittaja.


Hänet on tapettu vuodesta 1961 ja 1. helmikuuta 1979 saakka saman sanomalehden başyazarlıg -päivään saakka, kun kävelin Abdi Ipekcissä, Turkin journalistiliitto, Turkin lehdistöinstituutin puheenjohtajavaltio, Istanbulin toimittajien järjestö ja Press Institute Internationalin varapuheenjohtajavaltio. Artikkeleissaan hän puolusti kemalismiä, rauhaa, ajatuksenvapautta, maan itsenäisyyttä ja koskemattomuutta. He ovat serkkuja entisen ulkoministerin İsmail Cemin kanssa.

Salamurha ja kuolema

İpekçi, joka kannatti rakentavaa konsensusta hallituksen ja oppositiojohtajien välillä estääkseen 1970-luvun myllerryksen ja terrorismin, ja vaati, että puolueellisuus ja sentimentaalisuus korvattaisiin järkevällä, modernilla ja maltillisella käytännöllä valtionhallinnossa, 1. helmikuuta 1979, Mehmet Ali Ağca tappoi hänet. Mehmet Ali Ağcan lausunnossa todettiin, että hän ampui 5-6 laukausta Abdi İpekçiin. Paikalla takavarikoitiin kuitenkin 9 luodinkuorta. Tämä osoitti, että oli toinen henkilö. Hän on myös Oral Çelik. Oral Çelik ja Mehmet Şener suunnittelivat salamurhan yhdessä, ja Mehmet Ali Ağca liittyi myöhemmin heihin hitmanina.

Mehmet Ali Ağcaa yritettiin teloittaa İpekçi-murhasta, ja hänet siepattiin vuonna 1979 Maltepen sotilavankilasta, joka on yksi maan parhaiten suojatuista sotavankiloista.

Abdullah Çatlı vangittiin Sakaryassa elokuussa 1978, kun hänet etsittiin Bedrettin Cömertin murhasta. Hänet vapautettiin 48 tunnin kuluttua. Kun Çatlı, jota Uğur Mumcu kutsui İpekçin murhan avainhenkilöksi, etsitään MHP-tapausta helmikuussa 1982, hänet kiinni Mehmet Şenerin luona Zürichissä väärennetyllä passilla ja vapautettiin 48 tuntia myöhemmin.

Uğur Mumcu: "Jos Şener annetaan takaisin, İpekçi valaistuu, jokainen kadonnut sekunti on tärkeä." hän kirjoitti. Mutta ei sekunteja, kuukausia kulunut, Şener yritettiin ja vapautettiin todisteiden puuttuessa.

Oral Çelik kiinniotettiin Sveitsissä vuonna 1982. Hänet vapautettiin 10 päivän kuluttua. Palattuaan Turkiin Malatyan murhaa koskevassa asiakirja-aineistossa ajanjaksona se katsottiin vapautetuksi asiakirjan kadottua.

Yalçın Özbey, jonka Ağca kertoi käynnistäneensä İpekçi-murhan, pidätettiin vuonna 1983 paikallisessa klubissa, jota hän operoi Saksassa, ja hänet vapautettiin kaksi kuukautta myöhemmin.

Mehmet Ali Ağcan lausunto

"Yavuz (Çaylan) ilmoitti minulle, että İpekçin auto oli tulossa, ja käskin häntä menemään auton päälle ja käynnistämään sen ennen kuin juoksin pois. Kun İpekçin auto hidastui kulmassa, juoksin ja ampuin 4 tai 5 laukausta. Juoksin takaisin autoon. Yavuz, se toimi, istuimme edessä ja juoksimme täydellä nopeudella. "

Julkaistut teokset

  • Afrikka (1955)
  • Vallankumouksen sisäiset kasvot (yhdessä D. Sami Coşarin kanssa, 1965)
  • Neljältä maailman kadulta (1971)


jutella

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar