10 myyttiä rintasyövästä

10 myyttiä rintasyövästä
10 myyttiä rintasyövästä

Joka vuosi noin 2 miljoonaa ihmistä maailmassa on 20-25 tuhatta naista, joilla on diagnosoitu rintasyöpä Turkissa


Maassamme rintasyöpä esiintyy yhdellä 22-23 naisesta elinaikanaan, ja joka kuudennesta rintasyöpäpotilaasta on alle 6-vuotiaita. Kuitenkin tiedetään, että yksi sadasta rintasyöpäpotilaasta on mies. Kaikki nämä tiedot paljastavat, että rintasyöpä leviää nopeasti maailmassa ja maassamme. Tässä tapauksessa tietoisuuden lisääminen rintasyövästä tulee yhä tärkeämmäksi joka päivä. Bahçelievler-sairaalan rintojen terveyskeskuksen professori. DR. Fatih Aydoğan kiinnitti huomiota rintasyöpää koskevan tietoisuuden merkitykseen toteamalla, että rintasyöpään liittyy monia yleisiä virheitä.

"Henkilöllä, jolla ei ole suvussa rintasyöpää, ei ole rintasyöpää"

VÄÄRÄ! Monet ihmiset ajattelevat, että rintasyöpä on täysin peritty. Suurimmalla osalla potilaista, joilla on diagnosoitu rintasyöpä, ei ole perhehistoriaa. Perheelliset tai geneettisesti perityt rintasyövät muodostavat vain 15-20% kaikista rintasyöpistä.

"Jos rintojen massassa on kipua, se ei todellakaan ole syöpä"

VÄÄRÄ! Rintasyövän yleisin havainto on kivuton massa. Kipu voi kuitenkin liittyä massaan 10-20%: lla potilaista. Kivun esiintyminen tai puuttuminen ei ole kriteeri massan tärkeyden määrittämiselle. Massan tapauksessa päätös on tehtävä kliinisten tutkimusten ja kuvantamistestien tulosten perusteella.

"Jos rinnassa ei ole massaa, ei ole syöpää"

VÄÄRÄ! Rintasyövällä voi olla muita löydöksiä kuin massa. Rinnan ihon tai kärjen romahtaminen, rinnan ihon paksuuntuminen, nännipurkaumat ja massa kainalon alla ovat muita rintasyövän löydöksiä. Seulonnassa havaitut rintasyövät voidaan havaita ennen kuin niistä tulee massa.

"Mammografiaa ei oteta nuorena"

VÄÄRÄ! Seulontammografia tulisi aloittaa 40 vuoden iän jälkeen terveellä naisella, jolla ei ole rintasyövän oireita. Se voidaan kuitenkin suorittaa aikaisemmassa iässä massan tai vastaavien löydösten läsnä ollessa tai rintasyövän tapauksessa. Tätä aihetta koskevissa tieteellisissä ohjeissa suositellaan, että ensimmäisen mammografian seulonta-ajan naiselle, jolla on suvussa rintasyöpä, tulisi olla 10 vuotta ennen perheen yksilön rintasyöpädiagnoosin ikää.

"Rintasyöpää ei esiinny nuorilla ihmisillä"

VÄÄRÄ! Vaikka rintasyövän riski kasvaa iän myötä, se näkyy myös varhaisessa iässä. Rintasyövän keski-ikä Turkissa on 11 vuotta aikaisempi kuin Yhdysvalloissa. Yksi maassamme olevista kuudesta naisesta, joilla on diagnosoitu rintasyöpä, on 6-20-vuotiaita.

"Jos rintasyöpäpotilailla otetaan kaksi rintaa, tauti ei uusiudu eikä lisähoitoa tarvita"

VÄÄRÄ! Geneettisesti tarttuvissa rintasyövissä ja voimakkaassa sukututkimuksessa riskiä vähentävä leikkaus voidaan suorittaa toiselle rintalle. Molempien rintojen poistaminen ei kuitenkaan vähennä rintasyövän uusiutumisriskiä nollaan. Koska rintasyöpä on systeeminen sairaus, leikkauksen lisäksi voidaan tarvita lääkitystä tai sädehoitoa.

"Naiset, joita hoidetaan rintasyöpään, eivät voi enää saada lapsia"

VÄÄRÄ! Raskaus voidaan sallia lääkärin suostumuksella tukikelpoisille potilaille, joille tehdään rintasyöpä. Ennen solunsalpaajahoidon aloittamista munasolujen tai alkioiden pakastustoimenpiteitä voidaan käyttää lisäämään raskauden mahdollisuutta in vitro -hedelmöitysmenetelmillä.

"Tiukat ja kaarituelliset rintaliivit lisäävät rintasyövän riskiä"

VÄÄRIN! Vaikuttaa siltä, ​​että kuulustelutiedot ovat levinneet yhteiskuntaan siitä, että rintaliivien käyttö voi aiheuttaa rintasyövän. Vaikka teorian mukaan rintaliivien kainalot estävät imusolmukkeiden virtauksen painamalla rintakudosta, ei ole tieteellistä näyttöä rintasyövästä ja rintaliivien käytöstä.

"Massojen biopsia aiheuttaa rintasyövän leviämisen"

VÄÄRÄ! Neulabiopsioita käytetään epäilyttävien rintamassojen diagnosointiin. Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että biopsiat aiheuttaisivat syövän leviämistä. Vaikka neulabopsian seurauksena hyvänlaatuisia massoja ei tarvita leikkausta, kasvaimen alatyyppi määritetään biopsian avulla ja hoidossuunnitelma tehdään potilaille, joilla on diagnosoitu rintasyöpä. Siksi biopsia on erittäin tärkeä sovellus, joka ohjaa rintasyövän hoitoa.

"Syöpä ei ole näkyvissä, koska miehillä ei ole rintoja"

VÄÄRÄ! Vaikka rintakudosta on vähemmän miehillä kuin naisilla, rintasyöpää voi esiintyä myös miehillä. Yksi sadasta rintasyöpäpotilaasta on mies. Miesten rintasyöpä voidaan hallita lyhyessä ajassa varhaisella diagnoosilla ja hoidon suunnittelulla.



jutella


Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar