Mikä on Kuvayi Milliye? Kuka susi?

Kuvâ-yi Milliye on nimi kansalliselle vastarintajärjestölle, joka syntyi päivinä, jolloin Kreikan, Ison-Britannian, Ranskan, Italian ja Armenian joukot miehittivät Anatolian ja Mudrosin aselepo asetti raskaat olosuhteet, kun ottomaanien armeijan aseet otettiin ja jaettiin eri alueilla. Kuvâ-yi Milliye on ensimmäinen vapaussodan puolustuslaitos.

historia


Kuvâ-yi Milliyen lukumäärä vaihteli 1919 - 6.500 välillä Länsi-Anatoliassa vuoden 7.500 loppuun saakka. Vuoden 1920 puoliväliin mennessä tämän määrän arvioidaan saavuttaneen noin 15.000 19 ihmistä. Kansallisten joukkojen ensimmäinen kipinä (ensimmäinen aseellinen vastarinta) alkoi etelärintamalla Dörtyolissa 1918. joulukuuta XNUMX ranskalaisia ​​vastaan. Tärkein syy tähän on se, että ranskalaiset jakoivat armenialaiset miehityksessään etelärintamalla.

Toinen tehokas aseellinen vastarintaliike (ensimmäinen järjestäytynyt kansallisten joukkojen liike) Izmirin miehityksen jälkeen; Jotkut kansallismieliset ja isänmaalliset upseerit järjestivät kansallisten voimien kansallismielisen ja isänmaallisen liikkeen Egeanmeren alueella. Länsi-Anatolian kansallisten joukkojen yksiköt taistelivat Kreikan joukkoja vastaan ​​osuma- ja juoksutaktiikalla, kunnes säännöllinen armeija perustettiin. Etelärintamassa (Adana, Maraş, Antep ja Urfa) säännölliset ja kurinalaiset Kuvâ-yi Milliye -yksiköt taistelivat vapaussodassa. Ulukışlassa toiminut Kuvâ-yi Milliye oli yksi ensimmäisistä, ja heitä suihkutettiin lyhyimmässä ajassa sisemmästä kohdasta, johon ranskalaiset pääsivät Taurusvuorten taakse. Hänen työnsä dokumentoiva päätöksenkirja on tänään saavutettu M. Ali Erenin ponnisteluilla.

Paikallisina kansalaisjärjestöinä ja jenginä syntynyt Kuva-yi Milliye kävi sissisodan, kuten nykyään kutsutaan, tavallisista armeijoista koostuvia hyökkääviä joukkoja vastaan. Vaikka ensimmäiset vastarintatapahtumat nähtiin ranskalaisia ​​vastaan ​​Kaakkois-Anatolian alueella, järjestäytynyt vastarinta alkoi Kuvâ-yi Milliyena Egeanmeren alueella İzmirin vihamielisen valloituksen jälkeen ja levisi itsenäisinä paikallisina järjestöinä. Alueelliset järjestöt yhdistettiin myöhemmin Turkin suuren kansalliskokouksen perustamisen kanssa, ja niistä tuli säännöllinen armeija ensimmäisen İnönü-taistelun aikana.

Yksi kansallisten joukkojen päätavoitteista oli vahvistaa Turkin kansan oikeus elää oman lipun alla ja itsenäisyys hyväksymättä minkään valtion tai kansakunnan suvereniteettia.

Mustafa Kemal Pasha selittää kansallisten joukkojen perustamisen seuraavasti: ”Hallituksen päämaja oli väkivaltaisessa vihollispiirissä. Siellä oli poliittinen ja sotilaallinen piiri. Tällaisessa ympyrässä he määräsivät voimia puolustamaan kotimaata ja suojelemaan kansakunnan ja valtion itsenäisyyttä. Tällä tavoin tehdyillä määräyksillä valtio ja kansan välineet eivät voineet suorittaa perustehtäväään. Eikä he voineet. Armeija, joka puolusti näitä keinoja ensimmäisenä, ei myöskään kyennyt tietysti täyttämään perustehtäväänsä, vaikka se säilytti nimen "armeija". Siksi kansakunnan itsensä on täytettävä kotimaan puolustamisen ja suojelun päätehtävä. Kutsumme sitä kansallisjoukoiksi ... "

Syyt kansallisten joukkojen muodostumiseen 

 • Ottomaanien valtakunnan tappio ensimmäisestä maailmansodasta
 • Turkin armeijan purkaminen Mondrosin aseleposopimuksen mukaisesti.
 • Damat Ferid Pashan hallitus ei tee mitään aloitetta tai toimintaa paitsi puolustaa raittiutta ja pysyy katsojina hyökkäyksissä. 
 • Kreikkalaisten ja Kreikan julmuuksien miehittämä Izmir. 
 • Allied Powersin hyökkäys Anatoliaan, joka pysyi puolustuskyvyttömänä soveltamalla yksipuolisesti Mondrosin aseleposopimuksen määräyksiä.
 • Miehittäjien vaino ihmisille.
 • Ottomaanien hallituksen epäonnistuminen suojelemassa Turkin kansan elämää ja omaisuutta.
 • Ihmisillä on nationalistinen ja isänmaallinen tietoisuus.
 • Kansan halu saavuttaa itsenäisyys, lippu, suvereniteetti ja vapaus suojelemalla kansakuntansa.
 • Ihmisten halu elää vapaasti.

Edut ja ominaisuudet 

 • Heistä tuli Kansallisen taistelun ensimmäinen aseellinen vastarintajoukko.
 • Ne ovat alueellisia liikkeitä, jotka alkoivat Anatolian miehityksen jälkeen Mondrosin aseleposopimuksen jälkeen.
 • Kuvâ-yi Milliye -joukkojen välinen suhde oli heikko ja he yrittivät pelastaa alueensa. Niitä ei ole kytketty yhteen keskustaan.
 • Mondrosin aselevon kotiuttamat sotilaat osallistuivat myös tähän liikkeeseen.
 • Se aiheutti vahinkoa miehittäjille.
 • Se on säästänyt aikaa säännölliselle armeijalle.
 • Se oli miehitettyjen ihmisten viimeinen toivo.

Syyt hajoamiseen 

 • Ei tiedä sotilastekniikkaa riittävän hyvin, kamppailee hajallaan ja epäsäännöllisesti.
 • Heillä ei ole voimaa pysäyttää säännölliset vihollisarmeijat.
 • He eivät kykene lopettamaan ammatteja varmasti.
 • Rangaista niitä, joita he pitävät syyllisinä toimimalla oikeusvaltion vastaisesti.
 • Halu pelastaa Anatolia hyökkäyksiltä.

Normaaliarmeijaan siirtymisen aikana jotkut kansalliset joukot kapinoivat. Demirci Mehmet Efe-kansannousu tukahdutettiin ennen ensimmäistä İnönü-taistelua ja Çerkez Ethem-kapina ensimmäisen İnönü-sodan jälkeen.


sohbet

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar

Liittyvät artikkelit ja mainokset