Rautatiet kansallisessa kamppailussa

rautatiet kansallisessa taistelussa
rautatiet kansallisessa taistelussa

Yörük Hatca Olemme ”Länsi-Cilicia Kuva -kansallisuusjoukkojen, voiton ja Pozantı-kongressin” 100-vuotisjuhlavierailla…


"Maastopää polttaa / Hopeavirta virtaa pysähtymättä ..."

Tämä ääni, jonka kuulet, on Bolkar Scream ...

"Menin tällä tiellä 100 vuotta sitten ..."

100 vuotta sitten ja sen jälkeen on olemassa marttyyrien uutisia ... Katso, meillä on Gazi Mustafa Kemal ja Tekelioğlu Sinan Bey… Gülek ja Karboğazı ovat meille kapeita… Kaukojen itku on, Varda ha on… ”Tarsus Bac Streamin taistelussa hallitsijapysäkillä; Ranskan miekka osui Molla Kerimiin, sokeassa luodivälisessä temppelissä ... ”Bektashi Haydar, Arguvan, lukee tämän eeposen sanallaan kädessään kädessään… Kansallismielisten marttyyrien puolesta; kylässä, oba oba, ylängöllä ja Taşelista Amanos-vuorelle, he matkustivat ympäri Kiliciaa ja valittivat Molla Kerimin puolesta…

Koko tasangolla kuultiin tämä tuskallinen uutinen… Lala-silmäisen Fellahin tytär, La Paz Pakize, kyyneleet tulvivat… Seyhan, Ceyhan, Göksu ja Lamas Tea peitettiin veressä, vuotivat, täyttivät… Belemedikli, Karaisalı, Arslan Köylü Yörük Naiset pukeutuivat mauseriinsa ja kynään. … Arabialaiset ja kurdilaiset tuulilasit suutelivat maata vettävää hikeä, osuivat vihollisen ankkuriin… Rohkeat ja yenicelilaiset kaunotarit lankesivat rakkauden liekkiin, käänsivät tuolloin seman… Dadaloğlu huokaisi, Karacaoğlan hiljaa, hänen hiljainen sydämensä merkki ... Ulukışla-juna maalattu Pozantı ... 38 matkoivatko tunneli vai juna? Keltaisia ​​mäntyjä oli pudonnut Sarıkeçili-heimoon… Mustikka-, johanneksenleipä-, granaattiomena- ja sitruskukkien juhlat alkoivat… Çukurovan kapstanit peitettiin keltaisella lämmönkeltaisella… Härän vuori kasvoi, Yaylacılar poltti hennaa, ota… Tekir, Bürücek, Çamlıyayla, Gözne, Ayve , Kizilbağ, Soğucak, Bekiralan, Hazelnut Spring, Mihrican, Gülek, Sorgun, Kauneus, Pikku Hazelnut, Balandız, Gökbelen, Kırobaşı, Bardat, Tersakan, Kozağaç, Uzuncaburç, Kestel, Kozlar, Söğütözü, İmmö Huilun ääni kaikui Tarbazin, Meydanin, Karagölin, Yedigöllerin ja Bolkarin tasangolta… Vardan sillasta ja Karaisalı-kanjonista tuli asuntoloita, yareen saavutti vanhan ikäryhmän, pysähtyi… Göksu ja Seyhan-joki virtaavat lähteelle… Belemedik, pozantı poltti Turkin… Konvoi antoi ”tauon ' da… Şekerpınarı virtasi Ak Köprüyn… Ceyhan-joki katsoi ylösalaisin Düziçissä… Minua hiottiin Tarsuksen amerikkalaiseen korkeakouluun… Düziçin kyläinstituutin opiskelijat antoivat valoa vuorelle… Sarıkeçilin valiaatit luottavat Amanosiin… Feke, Tufanbeyli ja Kozan-maahanmuuttajat kumarsivat Aladagia vastaan ​​... Avsaarin rinteet olivat auringonpaisteessa, niiden pakkaset olivat märät… Demirkazıkin pakkasten pakkaset ratkaistiin ... Lumikukot ja keltaiset krookukset kapinoivat ja ruokivat kadonneesta rakkaudesta.

Kansalliset ihmiset seisoivat Kuvayıssa… Tarsusjoen ja Pozantı Karboğazı-passin rannalta nouseva Bolkar Scream kaikui ympäröivillä rinteillä… Minulla on myös kiitos muille ystäville, jotka kuuntelivat tätä suotuisaa ääntä ja eivät pidättäneet osallistumistaan ​​tähän kirjaan. Ataturkin "Complete Works" -lehden toimituskunnan jäsenet, "Frunze Turkin muistot" -kirja kääntyivät Ahmet Ekesin "Aralov - Turkin neuvostokokouksen diplomaattien muistelmat" -kirjeeseen, joka kääntää kirjan Hasan Ali Eaton, "Azerbaidžanin edustaja Ibrahim Abilov Ankaran saapumiseen". eläkkeellä oleva suurlähettiläs, historioitsija, kirjailija Dr. Bilâl N. Şimşir, taidehistorian opettajani Ahmet Akif Tütenk Niğden lukiosta (35), joka käänsi ranskalaisen kirjailijan Albert Gabrielin (1969) kirjan “Niğden historia”, Mehmet Öncel Koç, “Cappadocia Capital”. Niğde-kirjailija Ömer Fethi Gürer, “menneisyydestä nykypäivään” -kirjailija İsmail Özmel, “Bor History” -kirjailija Emin Atlı, “Revolt Days” -kirjailija Hüseyin Yavuz, “Al Sana A Arms” -kirjailija Mustafa Ulusoy Ulukışlasta. tutkiva toimittaja Sunay Türker, entinen pormestari Mehmet Tevfik Güney Ulukışlasta, eläkkeelle jäänyt poromiehen virkamies Ali Demir Ulukışla Horozin kylästä ja nuori Kuwan kansallismiehen ystävä Özcan Demir. Muazzez İlmiye Çığ (106) sisko, kirjailija Ahmet Nadir İşisağ, kirjan “Pozantı Belemedik” kirjoittaja, Hikmet Öz, kirjan “Tarsuksen historia” kirjoittaja, Fikret Ünver, kirjan “Mersinin historiasta” kirjoittaja, Neşri Atlay, “Adanan kaupungin historia”. "Kirjan kirjoittaja Cezmi Yurtsever, Arif İbrahimin pojanpoika, joka on yksi Mersin Gülnarin Şeyhömer-kylän kansallisista, kirjailija-runoilija Ali F. Bilir," Onko neilikka punoutunut? " Mehmet D. Babacanoğlu, Aykırı Sanat -lehden kirjailija, sai työstään kansainvälisen palkinnon Tarsus Kuvayı Milliye -ryhmän komentajan Molla Kerim Çeliktaşin lapsenlapsilta, sekä Adviyen ja Özcan Kahramanin ja Adana, Mersin, Pozantı, Niğde, Mukut Erif, Siluk, Erikdem, Erikem, Erikem, Erikemil ja Erikem, Erikem, Erikem, Erikem, Silmar, Erikem, Erikem, Erikem, Erikem, Erikem, Erikem, Erikem, Erikim, Erikem, Erikem, Erikem, Erikem, Erikem, Erikemil. kaikille ystäville ADD: ssä, Kuvayı Milliye- ja Combat Veterans Association -tapahtumassa; Loputon kiitos Adana, Seyhan, Çukurova, Tarsus, Mersin, Mut, Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar, Mezitli, Yenişehir, Akdeniz, Toroslar, Çamlıyayla, Niğde, Ulukışla, Ereğli, Pozantı pormestarit ja kaikki paikalliset hallintovirkamiehet. isänmaalliset ystävät lisäsivät huhun Bolkar-huutaukseen esi-isiensä solidaarisuuden hengellä 100 vuotta sitten, julistaen Pozantı-kongressin ja Carboos-voiton. niin että valtava lumivyöry joutuu vihollisen päälle ...

Kuvvayı Milliye -liikkeen järjestämiseksi alueella, aloitti lähetystoiminnan junavaunussa Pozantıssa vuonna 1918; 'Turkin lehdistökinaari Uusi Adana -lehti 102. Kunniavuosi ja Ahmet Remzi sydämen lipun mukana, herra Cetin Remzi tervehdyttävä Yüreğir ... Atatürkin adoptoitu tytär Anadol Adilov ja kansalliset taistelupäivät vierailevat Kilikialla, Kiitos marsalkka Fevzi Çakmakin marttyyriveli-veljen, 57. rykmentin Topman Nazif Çakmakin, pojanpojan Ayşe Filiz Çakmakin, osallistumisesta hänen panoksestaan…

Hakimin kansallinen sanomalehti, 5, ilmestyneessä lokakuun 1920 päivätyssä lehdessä, oli seuraavien uutisten otsikko: "TURKKI - Bolshevik-liittolaiset" Alaosassa käännettävissä oleva uutinen jatkui: "Uusi Neuvostoliitto kädessä Venäjän kanssa ja uusi Turkki, Maailma ovat eturintamassa liikkeelle pelastaakseen imperialistista sortoa ..." Uutiset jatkuivat. jos; Ystävyyttä ja yhteisvastuuta, joka alkoi Atatürkin ja Leninin kirjeenvaihdon jälkeen, korostetaan ... Ja sitten Neuvostoliitosta lähetetään Inebolun satamaan; Se puhui 3500 kultarupasta, aseista ja sotilasvälineistä. Kuten tiedetään, osa näistä aseista ja materiaaleista lähetettiin Länsi-Cilician rintaman Kuvvayı Milliye -joukkoon…

Pozantı-Karboğası-hyökkäyksen jälkeen 26. joulukuuta 1920 joukkojoukko, jossa oli 4 ranskalaista pataljoonaa, komentaja majuri Pierra Mesnil ja hänen vaimonsa Edrige Aubry Mesnil, joista 44 toimitettiin kansalliskokoukselle, jossa oli 630 ihmistä; Ulukışla Kuvayı Milliye -ryhmän komentaja Şevki Alpagut ja hänen perheensä kirjoittivat kirjeen Ranskasta. Kirjoittaa; He painottivat, että ”turkkilaiset ovat erittäin vieraanvaraisia ​​ja ystävällisiä ja tekevät hyvää saadakseen heidät unohtamaan vankeutensa”… Toivotan Şevki Alpagutin tyttäreille Ijlalille ja Perihan Alpagutille tervettä pitkäikäistä elämää…

Kuvvayın kansalliseen vastarintaan osallistuneiden paikallisten isänmaallisten nimille annettiin nimet kylinä, jotta muisto pysyisi hengissä. Adanassa: Saimbeyli, Tufan Beyli, Pozantılı Tahtacı Bey Black Jesus: Siellä on kyliä, joiden nimi on Karaisalı, Hamidiye, Ömerli, Aşçıbekirli. Tarsuksessa on kylänimiä, kuten Aliağa, Alibeyli, Aliefendioğlu, Alifakı, Beydeğirmeni, everstiluutnantti Şemsettin, Şehit İshak, Sarıveli, Pirömerli, Kurtmusa, Muratlı, Mahmutağa, Hasıbo, Kızlmurat. Ulukışlassa: Hasangazin, Alihocan, Eminlikin, Hüsniyen, Hacıbekirlin, Şıhömerlin, Emirlarin, Ulukışlalı Kuvvacın aivotien vuoksi; Beığlille, Çolak Kuvvacı: Kylänimet, kuten hihaton, annetaan. Horozin kylän nimellä on merkitystä myös kukille, joka herättää kyläläiset ja tappaa heidät varhain.

Se on mielenkiintoinen, mutta totta; Missä tahansa Kuvvayı-milliye-vastustus jatkuu, valtaosa eturintamassa taistelevista vapaaehtoisryhmistä on osoitettu olevan Turkmen Yoruksin ja Tahtacı Alevin kyläläisiä Sarıkeçili-heimosta. Kaksi Pozantın sotaan osallistuvasta 6 kylästä on Alevi (Belemedik ja Karaisalı) ja 2 Yörük-kylät. Esimerkiksi Mersinin alueen 4 Turkmen Alevi-kylää ja 37 Adanan alueella ovat olleet tämän sodan edessä. Kun olet kotona Çukurova ja Härkä-vuori ja tiedät nomadien elämän, muuton Seyilistä ylängölle, vuorten vapaan hengen, olet näiden viimeisten paimentolaisten mustien hiusten teltojen vieraana; kolme kuvaa tervehtii sinua: Atatürk, Hz. Ali ja Hacı Bektaşı Veli. Tämän on oltava vapaiden isänmaallisten ihmisten salaisuus, jotka kulkevat edelleen joukkojen kansallisiin joukkoihin Länsi-Cilician rintamalla ...

Ottomaanien vuosikirjan, itsenäisyystuomioistuimen pöytäkirjojen, vaihtokauppasopimuksen, Tekelioğlu Sinan Beyn ja Niğden 11. divisioonan komentojen, salaisen kirjeenvaihdon, puhelintekstin ja paikallisten julkisten todistusten mukaisesti, etenkin tällä alueella (1918–1923); Kuten Ulukışlan piirikuvernööri Tayyar Bey, on totta, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa oli paljon brittejä ja ranskalaisia ​​ja perheitä. Lisäksi alueella oli paljon sotilaita ja rosvoja. Erityisesti; Kayseri Talas, Osmaniye, puutarha, Kozan, Antakya, Adana, Mersin, Tarsus, Çiftehan, Ulukışla Merkez, Kılan, Ovacık, Tabaklı, İlhan, Maden (Hamidiye), Bor Merkez Orta ja Sokubaşı Mahallesi, Niğde Merya Kabari, Niğde Merkez. Jotkut ihmiset ja perheet, jotka asuvat kylissä ja asutuksissa, kuten Fertek, Kumluca, Küçükköy, Keçikalesi, Aksaray, Gelveri, Ihlara, Gölcük, Uluağaç, Aktaş, Hasaköy, Konaklı, Dikilitaş, Çarıklı, Hançerli, Hamamlı, Hamamlı; Ennen vaihtosopimusta (30. tammikuuta 1923) he eivät tue Kuwaitin Milliye-liiketta ja osallistuivat vastakkaiselle rintamalle ... Kaikesta huolimatta, tietenkin, näiden paikkojen omistautuneet ihmiset, joita luen ja joita en voi nimetä; He näyttivät suuria isänmaallisuuden esimerkkejä Jemenissä, Palestiinassa, Tripolissa, Balkanilla, Canakkalessa, Sakaryassa, Dumlupinar-soduissa ja Kuvayan kansallisessa vastarinnassa. Suurin osa heistä oli marttyyrimiehiä ... Tämän alueen sankarit tunnetaan tällä pyhällä tiellä pelastuksesta perustamiseen.Tervehdys Gülekli Yörük Hatcan 4 hengen irtautumiseen ja 44 naispuolista Kuvacıa, ja eepossämme on vain heidän tarinoitaan, jotka olivat järkeviä Bolkarin huutamassa.

22. helmikuuta 1920 Istanbulin hallitukselle Sheikh ul-Islam; Kuvvacı Ulukışlan mufti Mehmet Bahaeddin Efendi, joka oli Mustafa Kemal Pashan edessä, oli otsikko, jonka otsikko on ”Ei ole uskontoa ilman itsenäisyyttä…”. 29. toukokuuta 1920 Ateenassa sijaitsevan Länsi-Cilician puolustusseurakunnan päällikkö Tekelioğlu Sinan Bey lähetti hyvin salaisen ja erityisen juhlaviestin Ulukışla Kuvayı -miljojen irrottautumiselle ja Niğden 11. divisioonan komennolle isänmaallisen omistautumisensa vuoksi. ...

Toisaalta Kuvvayı Milliye Ulukışla ja Niğde Front; Pullonkaula Süleyman Çavuş-Gökalp (Tarık Buğran isä), Porsuk Gala Hasan, Beığllı Zahit Hoca, Molla Durmuş, Ebubekir Hazım Tepeyran Niğdestä, tarkastaja Hilmi Bey, Mustafa Soylu, Halit Hami Menor, Osmanzade, Dellalzade Fehmi Esen, Muhittin Soylu jne. On myös muistettava isänmaalliset nafit ...

Toivotan teille jälleen Tepeyranin, toisen Niğden kansallisen taistelun kasvot…

Ebubekir Hazım Tepeyran (1864-1947): Hän on Niğde Tahrirat -päällikön Bekir Beyzade Hasan Efendi -poika. Koska hän syntyi Yenicen piirin "Tepe-viran" -alueelta, nimeltään "Tepeyran" Niğden kansan keskuudessa, hän otti tämän nimen sukunimekseen. Hän valmistui Niğden lukiosta. Olen onnellinen siitä, että päätin saman lukion (1970). Hän oppi arabiaa, persiaa ja ranskaa yksityisillä oppitunneilla. Hallinnollinen rakennus Mosulissa, luostarissa, Bagdadissa. Perustuslaillisen monarkian julkistamisen jälkeen hän toimi Sivasin ja Ankaran, İstanbulin Şehreminliğin ja Bursan kuvernöörina. Aselevon aikana hän teki sisäministeriön kahdesti. Tässä tehtävässä hänet tuomittiin ja tuomittiin kuolemaan sotilastuomioistuimessa, jonka miehitysarmeija perusti, koska hän auttoi Kuwait Milliyeä ja pelastettiin viime hetkellä; lause muutettiin soutuvaikutukseksi (2). Kun sotilaallinen vetoomus kumosi Tevfik Pashan suuren vierailijan aikana, hän siirtyi salaa Anatoliaan. Ankaran hallitus vie hänet Atatürkin pyynnöstä Sivasin ja Trabzonin pääjohtajiin. Hän oli varapuheenjohtaja republikaanien aikakaudella; Hänet valittiin Niğden varajäseneksi kolme kertaa. Turkkilaista, ranskalaista runoutta, muistelmia, tarinoita ja uusia kirjoja julkaistiin. Hänen ainoa romaaninsa, Küçük Pasha (1920), oli tärkeä paikka turkkilaisessa kirjallisuudessa. Nabizade Nazımin Karabibik-romaanin jälkeen hän on toinen kirjailija, joka on lisännyt kirjallisuuteen Anatolian kylän ja turkkilaiset talonpojat. Hän kirjoitti myös muistot. Tepeyr että; Hän on toimittaja, kirjailija, runoilija Oktay Akbalin isoisä. Hänet tunnetaan toisesta Niğden kunnianosoituksista ja kirjoista kansallisessa taistelussa, hänen kirjallisista artikkeleistaan ​​ja julkaistuista kirjoista Servet-i Funun -lehdessä. Ebubekir Hâzım Tepeyranille, joka on turkkilaisen kirjallisuuden virta; (Lukuun ottamatta toimittajaani, kirjailijaystävääni Hikmet Altinkaynakia), todistaen, että nigdelit eivät osoita tarvittavaa huomiota, loukkaavat meitä syvästi ...

Juhli 100 vuotta; Mustafa Kemal Pasha, joka kokoontui 5. elokuuta 1920, ensimmäinen kipinä, ensimmäinen askel, ensimmäinen päätös, kansallisen taistelun ensimmäinen huutaus, osallistui ensimmäiseen Pozantı-kongressiin; "Ensimmäistä kertaa tekemällä demokraattiset vaalit ihmiset osoittivat tahtoaan ja kutsuivat koko islamilaisen maailman yhtenäisyyteen ja yhteisvastuuseen" ...

Mustafa Kemal Pasha, joka saapui Tarsukseen junalla 18. maaliskuuta 1923; Keskustellessaan kansallisten joukkojen sankarin Adile Çavuşin (Kara Fatma) kanssa hän lukee Tarsus-nuorison historiallisen osoitteen…

Samaan aikaan Cilician (Çukurova) -rintamalla, joka ulottuu Kozanista Mutiin, joka kamppailee myös pakolaisroboteja vastaan. Taşelin (Mut-Silifke-Erdemli) Kuvvayı Milliye -yhdistyksen isänmaallinen urheilija taisteli Kilician alueen vapauttamiseksi… 3. tammikuuta 1922, Mersin ja 5. tammikuuta 1922, Adanan vapautuspäivänä. Se muistetaan kunniallisesti päivänä, jolloin kirjoitettiin pyhä eepos, joka ilmoitti tämän utkuyun. Tällä pyhällä tiellä, joka jatkuu republikaanien vallankumouksiin 23. lokakuuta 1920, vapautumisesta perustamiseen; Se oli ensimmäinen kipinä, ensimmäinen askel, ensimmäinen vala, ensimmäinen ja ensimmäinen puhe ... Olemme matkalla kohti samaa kieltä, samaa lippua, samaa maata ja samaa ideaalia, jälleen ...

'Kieli lippu on turkkilainen; Karamanoğlu Mehmet Bey ja hänen esi-isänsä Nure Sofi, joka neuvoi häntä puhumaan milloin tahansa, missä tahansa ja kaikissa olosuhteissa; Taşelin alueen Believous-ylängöt, jotka lähtivät Ermenekin Balkusan-kylän ja Mutin Değirmenlik-tasangon rinteiltä, ​​kuuntelivat myös tätä ääntä ... Laitoksen kirkkaus, jolla on vaisto ja yhteisvastuullisuus kyetä tärisemään ja seisomaan kotimaan puolustamisessa; Sanomalla: "On aina aika huutaa kansanlaulua suusta", hän antoi voimamme ... 100 vuotta sitten tapahtunut kipinä oli liekki 100 vuotta myöhemmin ... Se huusi ... Se on tanssia ja laulamista meidän noususta ympyrässä, vierekkäin ja vierekkäin, semaan ja samaan ... Kaikki rikkaat Rakkautemme, kansanlaulumme, valitus, tuulilelut ja eepos ovat erotuksemme ja yhdessä elämisen kulttuurimme luottamushiiva.

Tervehdimme runolla ”Kansallisten voimien kaunistaminen”; Çukurovan rehevä huutaa Ruhi Su ja vesistöystävällinen Kolme Kemal (Tahir-Orhan-Yaşar) sekä Muzaffer İzgü ja Yılmaz Güney -rakkaus ympäröivät vangittuja unelmamme. Kadonneet toiveemme unelmista; Karacaoğlan, joka sanoo ”panen sulumin rintaansa”, ja Dadaloğlu-rakkaudessa, joka on kuuluisa nimellä “Hän piti Gavurin vuorta, hänen boraaniaan”, kasvaa hänen kielessään, taas ...

Toros-vuoret, Çukurova ja Välimere; tervehdys tästä ... Tule rakas! On aika siirtyä… Avaa sydämen ovi, rakkautemme on vakaata, sellaiseen tietoisuuteen… Rakkauslaulu kaikuu taas tasankoilta… Toivomme ja utopia; "Älyllinen vapaus, omatunto vapaa, täysin itsenäinen Turkki! .." Anatolia ja Çukurova 'Kemal ehtymätöntä, kuolema ... Rakkaus keinuu, pelkäämättä ja iankaikkisesti, tämä Kuvvacin ylin ääni; Bolkar on huutaus, pyhä kutsu, joka kutsuu kaikki… Kemal Pasha osoittaa Tarsus Youthille ja runoilija nousee jälleen; "Anatolia, joka ulottuu tammasta kuin tamman pää ja välimerelle Aasiasta" on vallankumous varsa, joka nousee ... Katso! Maailman rekisteröintivirhe… Tänään, 5. elokuuta 1920, Pozantı-kongressi on kutsunut koolle… runopäivän 100. vuosipäivänä… Jälleen runoratsastajat marssivat kaikkialta, runorykmentti…

Anatolian kotimaa, Toroslar voi, Çukurova rakas uhri! ..

Tämä diaesitys vaatii JavaScriptin.

(Dursun Ozden)jutella

Ole ensimmäinen, joka kommentoi

Yorumlar